Aprovat el projecte de llei de supervisió del sector de les assegurances

Jordi Cinca ha explicat que la voluntat és adaptar-se als estàndards normatius internacionals

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell de ministresha aprovatavui, a proposta del titular de Finances, Jordi Cinca,el projecte d'ordenació i supervisió d'assegurancesi reassegurances a proposta, que adapta la regulació del sector als estàndardsinternacionals.

A partir de les recomanacions fetes per organismes avaluadors com el FonsMonetari Internacional i MONEYVAL, s’ha redactat una llei que suposa una reformaintegral de la normativa vigent per adaptar-la als criteris que provenen del’Associació Internacional d’Inspectors d’Assegurances (AIIA) i al règim europeu deSolvència II.

Cincaha explicat que la regulació fins ara vigent hacomplert raonablement bé les funcions que se li van encomanar, tot i així haresultat ser un marc insuficient per assolir l’objectiu d’avançar cap a la homologacióplena del sistema financer andorrà al marc europeu i facilitar la seva consolidació icreixement.

El projecte de Llei té la voluntat d’adaptar el sector andorrà d’assegurances ireassegurances als estàndards normatius internacionals, de la mateixa manera hade crear un entorn jurídic en el qual les entitats andorranes puguin créixer i sortir al’exterior.

La llei d’ordenació i supervisió d’assegurances segueix la línia del canvi normatiudut a terme en altres mercats europeus. En aquest sentit, les tasques d’inspecció isupervisió, realitzades fins ara pel ministeri de Finances, recauran en l’InstitutNacional Andorrà de Finances (INAF), que es transformarà en l’Institut NacionalAndorrà d’Assegurances i Finances (INAAF) mitjançant una nova llei que dotarà al’organisme dels recursos necessaris per assolir aquesta nova tasca reguladoramés eficient.

El text aprovat avui també suposa un pas endavant pel que fa als requisits decomunicació, informació pública i govern corporatiu que hauran de seguir lesentitats asseguradores i reasseguradores, així com les eventuals infraccions isancions que poden derivar-se d’un incompliment.

En aquest sentit, el nou marc jurídic s’equipara al d’altres països europeus tenint encompte les especificitats locals. Per això, estableix un règim simplificat específic perles empreses asseguradores més petites, que constitueixen una part rellevant delteixit empresarial andorrà.

Es preveu que la Llei entri en vigor l’1 de gener de 2018, donant un període detemps necessari tant a les entitats andorranes com al nou INAAF per adaptar-se alsseus requeriments. Tal com ha explicat el ministre Cinca, també cal tenir en compteque el projecte de llei d’ordenació i supervisió d’assegurances i reassegurances ésel pilar del nou marc legal per al sector assegurador, però que per poder desplegarloamb tota la seva efectivitat caldrà tramitar lleis i reglaments addicionals en elspropers mesos.

tracking