Política parroquial

Torrentallé proposa a DA crear un nou partit lauredià

El projecte passaria per establir una plataforma que agrupés els desencantats d’Unió Laurediana que estan deixant la formació i els demòcrates

Torrentallé proposa a DA crear un nou partit laurediàFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La guerra intestina d’Unió Laurediana arran de les diferències sorgides per la gestió de l’últim mandat, la inesperada victòria de Laurèdia en Comú als comicis i el desencant de bona part de la plataforma guanyadora respecte a com està gestionant la situació el nou comú, aquest són els tres factors que han creat una efervescència política a Sant Julià sense precedents. Hi ha múltiples moviments paral·lels sabent que durant aquesta legislatura el panorama polític de la parròquia s’ha de ressituar.

L’últim a moure fitxa ha estat l’excònsol menor Manel Torrentallé. Després d’haver-se donat de baixa com a militant d’Unió Laurediana –era un dels membres fundadors– ha propiciat una sèrie de contactes amb destacats demòcrates lauredians per proposar l’impuls d’un projecte conjunt. Aquesta idea es plasmaria amb la creació d’una plataforma conjunta que unís els membres de Demòcrates per Andorra amb exmembres d’Unió Laurediana. Segons fonts properes al tema, la proposta de Torrentallé aniria en la línia que els demòcrates es desvinculessin en el futur de Laurèdia en Comú perquè en aquest projecte estan integrats (de forma independent o no) polítics de la línia dels socialdemòcrates o de Socialdemocràcia i Progrés. El projecte que vol Torrentallé és d’un vessant de centredreta que pugui convertir-se en hegemònic a la parròquia vist el desgast d’Unió Laurediana.

Demòcrates en espera

Els demòcrates lauredians han rebut el missatge, però de moment no actuaran, segons altres fonts properes al partit. Consideren que hi ha un compromís amb l’actual majoria comunal, encara que diferents membres lauredians de DA no han deixat de manifestar la seva disconformitat respecte a com està gestionant Josep Vila la delicada situació de la parròquia. Perquè des de Laurèdia en Comú també hi ha elements que estan collant per aconseguir que la plataforma esdevingui un partit polític. Aquesta opció també es troba amb el problema del posicionament de DA, que, segons les mateixes fonts del partit, no vol deixar les seves sigles ni la seva personalitat política. I les tensions que s’han generat dins de l’entorn de la majoria comunal per la inacció dels cònsols amb Naturlandia i amb el deute tampoc ajuden a fer que el projecte per fer de Laurèdia en Comú un partit tiri endavant.

Una tercera via es troba també en espera de com es desenvolupen els esdeveniments. L’exconseller comunal del PS Rossend Areny ja havia avançat la legislatura passada la voluntat de crear una plataforma de caire progressista. Aquesta opció es va trencar arran de la creació de Laurèdia en Comú, on bàsicament es troben totes les forces contràries a UL, i podria tornar a prendre força si DA aposta per desmarcar-se de la plataforma que va guanyar els comicis. Donaria espai a un partit a l’esquerra, DA enmig i UL a la dreta.

UL MANTÉ QUE NO HI HA 'FUGIDA'

La renúncia de Manel Torrentallé com a membre d’Unió Laurediana no ha derivat en cap fugida important de militants, segons van explicar fonts properes al partit lauredià. La formació considera que es tracta tan sols d’un cas aïllat i que el grup de persones que li podria ser afí gairebé ja es donava per descomptat en les darreres eleccions comunals. El fet que UL no designés Torrentallé com a candidat hauria provocat, segons aquestes fonts, que la gent propera a l’excònsol menor ja no donés suport al partit en els comicis. I les discrepàncies es van mantenir fins i tot després dels comicis.

tracking