Cas BPA

Un informe confirma la coacció a BPA

Ll’autor del treball era un dels membres de la ‘policia patriòtica’ que complotava contra el sobiranisme català

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comissari José Manuel Villarejo era un dels sis suposats integrants de la brigada de la policia patriòtica espanyola que haurien estat reclutats per a l’operació Catalunya, que tenia com a objectiu recollir informacions contra els principals impulsors del procés sobiranista. Concretament els Pujol, els Mas i els Junqueras (en plural perquè es buscava tant informació dels líders com de les seves famílies). Villarejo era el vers lliure del grup, suposadament dedicat a tasques d’intel·ligència de la policia nacional i que utilitzava identitats falses per infiltrar-se i obtenir informació. Per exemple, es va fer passar, segons les revelacions del cas sobre el Pequeño Nicolás en què també està implicat

Villarejo, pel periodista Javier Hidalgo. Amb aquest personatge va convèncer Victòria Àlvarez, exparella de Jordi Pujol Ferrusola, perquè expliqués a la UDEF (unitat de delinqüència econòmica i fiscal) tot el que sabia sobre els negocis del primogènit de l’expresident. Villarejo és l’autor d’un informe titulat Dinero Offshore de la familia Pujol al qual ha tingut accés el Diari, i que està datat l’1 de juliol del 2014. Està qualificat com a nota informativa de fiabilitat “molt alta” amb dades recollides “de fonts fiables i solvents”. La solvència i la fiabilitat de les informacions és fàcilment comprovable perquè a la primera de les sis pàgines recull la famosa captura de pantalla dels comptes dels Pujol a BPA. Són els moviments dels comptes de Marta Ferrusola i de quatre dels seus fills (Marta, Mireia, Oleguer i Pere) que en total sumen 3,4 milions d’euros. La data de redacció és molt important. En ser l’1 de juliol significa que va ser escrit sis dies abans que El Mundo publiqués en portada l’exclusiva de la captura de pantalla que va motivar que l’expresident Pujol hagués de confessar que la seva família tenia comptes a Andorra provinents de l’herència del seu pare, Florenci.

L'informe clau del ‘cas Pujol’

Aquesta coincidència porta a deduir, segons fonts properes al cas, que és precisament l’informe de Villarejo el que obre tot el cas Pujol. El més important en aquests moments, però, és l’explicació de com es van obtenir les dades per elaborar la captura de pantalla, segons recull la nota de Villarejo. El comissari assenyala que “part d’aquestes informacions, encara que de forma forçada i obligada per les circumstàncies, les haurien facilitat els propis responsables de BPA”. I deixa clar que van estar coaccionats perquè delatessin els Pujol perquè van entregar les dades “davant la por de poder perdre la llicència per exercir a Espanya com a banca privada a través de Banco Madrid”. Davant l’amenaça de perdre Banco Madrid “han optat per acceptar prestar col·laboració a les autoritats judicials i/o fiscals espanyoles”. La nota informativa de Villarejo es pot visualitzar sencera (les sis pàgines) en aquestenllaç oal final d'aquestapàgina.

Gest de bona voluntat

Villarejo va més enllà i deixa entendre que el juliol del 2014 els responsables de BPA estan col·laborant i s’està en espera que la comissió rogatòria espanyola obtingui les informacions sobre els comptes bancaris i els moviments de la família Pujol. Com que aquesta petició d’informació per les vies oficials encara està en procés, BPA “ha permès, com a gest de bona voluntat, visualitzar una captura de pantalla de moviments, no actuals, i d’un sol mes de duració (del 09/12/10 al 04/01/11), on s’evidencia que Marta Ferrusola i els seus fills Marta, Mireia, Pere i Oleguer, titulars de comptes bancàries en dita entitat, van fer fins a onze ingressos en els referits comptes per valor de 3,4 milions d’euros”. L’informe indica que els responsables de BPA (sense especificar si es tracta del llavors conseller delegat, Joan Pau Miquel, o dels principals accionistes, els germans Higini i Ramon Cierco) “han reconegut tàcitament que aquests moviments tindrien com a destí Luxemburg” per a un producte bancari que gestionava BPA a través de Banco Madrid.

Document sencer

A continuació reproduïm el document íntegre de José Manuel Villarejo (la taula amb els comptes de Pujol de la primeraplana es pot trobar també al final de la pàgina, amb les xifresreconeixibles del tot):

tracking