BPA marca Meritxell

El PS lamenta que se li “ocultés” una qüestió tan important

Els liberals insisteixen en la importància d’aclarir els fets per posar fi a tants “enrenous”

El PS lamenta que se li “ocultés” una qüestió tan importantSFCG / EDUARD COMELLAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata (PS) va mostrar ahir el seu disgust per les darreres informacions aparegudes sobre les presumptes extorsions als Cierco. “Els que estaven al corrent ens hauran d’explicar per què no se’ns ha informat d’aquestes qüestions”, va explicar el president del grup parlamentari mixt i conseller general del PS, Pere López, tot afegint que “de manera oficial encara no som coneixedors de res”.

López confia en el fet que en les properes setmanes s’aclareixin els fets. “És important que comparegui el cap de Govern, però també d’altres persones. Veiem que DA sembla que també estava al corrent. És una qüestió que no és menor i com tothom podrà comprendre caldrà explicar molt bé el perquè”, va insistir, tot lamentant que “aquesta informació se’ns ha ocultat”.

El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, també va parlar de la importància de la compareixença de Martí en la comissió especial del cas BPA “perquè aquest tema quedi clar. És un tema d’higiene i salut pública per a tots. Tots aquests enrenous no poden ser perquè no és la forma d’avançar”, va insistir.

Crida a la comunicació

Totes les forces de l’oposició de la cambra van compartir la crida al Govern de Demòcrates per Andorra a millorar la comunicació per evitar casos com aquest dar­rer. “Per la nostra part mostrem tota la nostra predisposició a enfocar aquest nou curs polític de la forma més positiva possible. Però és que si hi ha incomunicació [al Consell General] és perquè no hi ha comunicació”, va lamentar, tot recordant que el seu grup parlamentari té en aquests moments damunt de la taula demandes d’informació no contestades. López també va insistir en la importància que “qui governa doni les explicacions escaients”, alhora que va recordar que la seva formació no s’ha aixecat de “cap taula”, però que això “no s’ha d’entendre ni com un xec en blanc, infinit i sense limitacions”. Per la seva part, el conseller general d’SDP Víctor Naudi va incidir el fet que per anar a l’una “cal transparència i comunicació. No s’ha d’ocultar el cap sota l’ala com fan el Govern i la majoria”.

A l’hora d’analitzar les prioritats per a aquesta nova temporada de sessions parlamentàries, el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, va avançar que serà “un curs complex”. “Farem l’esforç perquè BPA no tingui una presència sobredimensionada. Tot i que el gruix de l’assumpte està ben encarrilat. Van sortint cosetes i costa de fer net”. Segons Baró, la reforma sanitària i les negociacions amb Europa han estat “prioritats” per als propers mesos. Pintat va apel·lar a la necessitat “d’adquirir nous compromisos i no anar a remolc dels esdeveniments. Els canvis a la UIFand, a l’INAF... Comportaran reptes forts”, va preveure.

López, per la seva part, considera que el debat monogràfic sobre polítiques socials, suggerit pel seu partit i que se celebrarà el 17 de novembre, “serà un punt essencial del proper període” que permetrà demostrar “la situació de precarietat en la qual viuen cada dia més persones”. Naudi, en canvi, va apel·lar a la reforma sanitària, “que cal afrontar d’una vegada per totes”, la de la Funció Pública, incentivar l’economia i potenciar la inversió estrangera al país.

CRIDA DEL SÍNDIC A LA "UNITAT" I A NO FER CAS ALS "TITULARS SENSACIONALISTES"

El síndic general, Vicenç Mateu, va fer una crida a totes les forces polítiques que formen el Consell General a la “unitat” durant el seu discurs en l’acte institucional de la Diada de Meritxell. “La nostra obligació és servir l’Estat, l’interès general dels ciutadans davant de particulars i grups de pressió”, va dir, tot insistint que “reflectim la societat i alhora tenim un deure d’exemplaritat”.

Mateu va voler posar com a exemple l’escultura de Joan Brossa Incomunicació, que des d’aquesta setmana presideix el vestíbul inferior del Consell i que consisteix en una taula separada per un mur. “És allò que mai s’hauria d’esdevenir: que entre els consellers generals s’alcin murs insalvables”, va exclamar.

Durant el discurs, Mateu va lamentar que sovint “ens deixem emportar per titulars sensacionalistes, oblidant que aquests no són més que onades”, així que va fer una crida a actuar amb “prudència i serenor i defugir d’estridències que l’únic que aconsegueixen és perjudicar-nos col·lectivament i, en darrera instància, també com a persones”.

El síndic va remarcar que comença un nou curs polític “amb nombrosos projectes de llei que consoliden el camí de transformació iniciat i que, al costat de molts dels textos que es van aprovar la legislatura passada, ens permeten obrir-nos al món”.

Per contra, el síndic no va voler passar per alt, però, els aspectes positius d’un any “en què també hem assolit grans fites” en acollir esdeveniments que “projecten al món la nostra imatge”, situant el Principat “al costat de les potències mundials”. Va posar com a exemple “els esportistes olímpics”, però tampoc es va voler oblidar de la feina discreta de les entitats.

tracking