Finances

Fitch diu que l''afer BPA' ja no amenaça l'economia nacional

L’avaluador manté la qualificació d’Andorra en BBB i perspectiva estable

Fitch diu que l''afer BPA' ja no amenaça l'economia nacionalIMMA TORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fitch destaca en l’informe d’avaluació que la crisi de BPA ja no suposa un element de vulnerabilitat per a l’economia del Principat, segons la nota de premsa. L’economia nacional ha deixat d’estar afectada per l’afer BPA “després que l’AREB resolgués amb èxit la venda de Vall Banc al grup JC Flowers”. L’agència estableix que la crisi arran de la nota del Tresor dels Estats Units contra Banca Privada “ha tingut un impacte limitat en la resta de bancs del país”, ja que finalment durant l’any passat van acabar pujant un 2,9%. Destaca que els dipòsits dels bancs suposen set cops el producte interior brut.

La superació d’aquesta crisi interna és la que fonamenta l’anàlisi de l’avaluador sobre les finances nacionals i permet fixar la qualificació d’Andorra amb triple B i perspectiva estable. Aquest ràting prové de les conclusions dels analistes sobre la base de l’estabilitat política i econòmica del país, la fortalesa de les finances públiques i la flexibilitat del mercat laboral. A la nota l’agència posa de manifest el perill que pot tenir l’Estat en cas que els germans Cierco guanyessin el plet contra Govern per la intervenció de BPA a causa que la reclamació d’indemnització és d’uns 360 milions d’euros, l’equivalent a més de tres quartes parts del pressupost nacional. L’impacte del cas BPA també hauria afectat el creixement econòmic. Mentre que el 2014 Fitch considerava que s’havia situat en el 2,3%, el 2015 es va alentir fins al 0,8%.

Reducció futura del deute

Fitch estima el deute de l’Estat en el 40,8% del producte interior brut, que a gran xifres significa un PIB d’uns 2.300 milions i un deute superior als 900. L’agència considera que enguany el deute tocarà sostre i que en els dos propers anys baixi lleugerament per situar-se en el 39,6% el 2018.

tracking