agricultura

La pedregada del 9 d'agost deixa 43.416 plantes de tabac “sinistre total”

Suposa el 20% de les de Fontaneda, el municipi més afectat per la tempesta

La pedregada del 9 d'agost deixa 43.416 plantes de tabac “sinistre total”ARXIU ANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La forta pedregada del 9 d’agost passat va malmetre, de forma molt localitzada, la collita de tabac de Fontaneda, a Sant Julià de Lòria. Concretament 43.416 plantes de les 210.489 que es van veure afectades s’han hagut de declarar “sinistre total”, segons va indicar el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders, Xavier Coma.

La pedregada, que també va afectar altres punts de la parròquia, com ara la Rabassa, Aixirivall i Nagol i, amb menys intensitat, els nuclis de Juberri, Auvinyà, Canòlich i Aixàs, ha acabat afectant un total de 17 parcel·les, dues de les quals han acabat amb l’atorgament del dret de fresa o destrucció a causa de les importants destrosses que presentaven. “No pagava la pena recollir el que hi havia quedat”, va admetre el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders. En qualsevol cas, va recordar que aquest tipus de pedregada “segueix la tònica habitual d’altres anys i, únicament, es desplaça d’una parròquia a una altra”.

Tot i la destrucció total de dues de les 17 parcel·les, Coma va matisar que bona part dels agricultors han pogut compensar part de les pèrdues amb la collita que s’ha conservat en la resta de parcel·les, que tot i veure’s afectades, ho han estat en menor grau.

Tal com es va assenyalar inicialment, més d’un 70% de les plantes de tabac de Fontaneda han patit la incidència de la tempesta del 9 d’agost, si bé les que s’han catalogat com a “sinistre total” suposen un 20% del total.

La del 9 d’agost va ser la segona pedregada forta d’aquest estiu. El 22 de juliol, la tempesta també va causar danys a Ordino, la Massana o Canillo. Ara moltes plantacions estan immerses en el procés de recollida de les plantes.

tracking