Sistema financer

Els Cierco tenen imatges que provarien les coaccions

Les càmeres d’Indústries Montanya van gravar la trobada entre Higini Cierco i Celestino Barroso, agregat d’Interior de l’ambaixada espanyola

Els Cierco tenen imatges que provarien les coaccions

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’agregat d’Interior de l’ambaixada espanyola, Celestino Barroso, va contactar amb Higini Cierco el maig del 2014 per instar-lo a mantenir una reunió a Madrid amb “una gent”. La xerrada entre els dos va tenir lloc al carrer interior d’Indústries Montanya. El funcionari espanyol no va voler pujar al despatx al·legant que la conversa seria ràpida. Barroso va afegir que si no s’acceptava anar a Madrid a escoltar el que els havien de proposar els bancs on la família Cierco era accionista majoritària (BPA i Banco Madrid) “moririen”. I Barroso va advertir que els “americans” ja estaven al cas i sabien com fer-ho. Cierco deriva el funcionari cap a Joan Pau Miquel com a màxim executiu de l’entitat. Barroso demana que se l’acompanyi en un cotxe al banc per mantenir la reunió. Miquel, que a partir de llavors s’encarrega de totes les actuacions en aquest tema, es troba amb Barroso. I l’exdirector general de BPA accepta reunir-se a Madrid.

Aquest és, resumit, l’inici del relat que Higini Cierco va fer a la batlle Canòlic Mingorance en la declaració del 18 d’agost passat, on el banquer va denunciar una trama de coaccions orquestrada per membres de la policia espa­nyola amb l’objectiu que BPA facilités les dades dels comptes que poguessin tenir Jordi Pujol, Artur Mas i Oriol Junqueras, amb les seves respectives famílies. El banc sucumbirà a les coaccions i entregarà les dades dels comptes de la família Pujol.

Càmeres gravant

La família Cierco, segons diverses fonts properes al cas, disposa de diferents gravacions que demostrarien la seqüència de fets que va explicar Higini davant la batlle. Per exemple, una de les “proves” que s’acabaran aportant per demostrar les coaccions prové de les càmeres d’Indústries Monta­nya. En el carreró interior on va tenir lloc la trobada es van enregistrar les imatges que posteriorment van ser guardades. I aquest és un punt important perquè, segons altres fonts properes al cas, els germans Cierco i Joan Pau Miquel van tenir clar que calia anar tenint el màxim de proves possibles preveient que en un futur el cas podria esclatar.

Unes altres imatges que es guardarien corresponen al pas de Barroso per Banca Privada per reunir-se amb Joan Pau Miquel. Encara que no es va desplaçar amb el cotxe oficial de l’ambaixada, les càmeres internes del banc també el van gravar un cop va entrar a l’edifici. El que no està confirmat és si també va ser enregistrada la conversa entre els dos.

Les accions des de Madrid dins de les suposades coaccions van estar més treballades pel que fa a no deixar rastre. La suposada trucada del també agregat d’Interior Bonifacio Diaz arriba a través d’un home que passa el telèfon a la directiva de BPA Rosa Castellón en un bar d’Illa Carlemany. Les suposades trobades de Miquel amb l’excap d’assumptes interns de l’ambaixada espanyola Marcelino Martín Blas tenen lloc a Madrid. En la petició de reunió que arriba per telèfon a Joan Pau Miquel el nom del contacte per a la cita a Madrid és “Fèlix”, tot i que quan es produeix la trobada a l’hotel VillaMagna qui es presenta és Martín Blas. Algunes de les converses on es demanava la informació antisobiranista també podrien estar gravades.

LA FAMÍLIA DEMANA UNIFICAR LES CAUSES PER REVELACIÓ DE SECRETS I COACCIÓ

La representació legal dels germans Cierco ha presentat a la Batllia una petició perquè s’unifiquin les causes per revelació de secret bancari i per coacció, segons fonts properes a la família. Entenen que les dues causes han d’estar relacionades a causa que una (la de suposades coaccions per part de membres de la policia espanyola per aconseguir les dades bancàries dels Pujol) provoca la segona (revelació de secret bancari en entregar Joan Pau Miquel als policies espanyols les dades de la família Pujol). Per aquest motiu, s’ha instat la Batllia a fer que es tractin conjuntament perquè una no s’explica sense l’altra. Cal destacar que la causa per revelació de secret bancari neix de la denúncia de la família Pujol contra persona desconeguda arran de la publicació de la captura de pantalla on es recullen els extractes bancaris dels comptes de la família Pujol en el moment d’arribar a BPA. I aquesta part ja estaria clara si Joan Pau Miquel ratifica les explicacions d’Higini Cierco sobre l’entrega de les dades als policies.

LES PROVES HAURIEN IMPEDIT LES QUERELLES

Ni l’excap d’assumptes interns de la policia espanyola, Marcelino Martín Blas, ni els agregats d’Interior de l’ambaixada espa-nyola, Celestino Barroso i Bonifacio Diaz, han presentat querella contra Higini Cierco. I el bancari andorrà els ha citat amb nom i cognoms com a part d’un pla de xantatge per forçar Banca Privada a facilitar les dades bancàries de destacats personalitats sobiranistes. El motiu, segons fonts properes al cas, és que els suposadament implicats són conscients que al llarg de tot el procés els germans Cierco i Joan Pau Miquel han anat acumulant proves que sustenten tota la història.

tracking