Economia

Temor del sector a un augments dels apartaments turístics 'pirata'

La patronal dels allotjaments rebutja que els no residents puguin llogar de manera lliure

Temor del sector a un augments dels apartaments turístics 'pirata'Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de llei general de l’allotjament turístic va ser admès a tràmit dimarts i ara s’ha obert un període d’esmenes que des de la patronal dels allotjaments es mira amb especial expectació ja que rebutgen bona part de les mesures que s’han previst per als apartaments d’ús turístic. Amb la nova normativa “un propietari, sigui resident o no, podrà llogar el seu apartament de manera lliure, sense passar per una empresa professional”, va explicar la presidenta de l’associació, Valérie Lackner. En principi, va afegir la vicepresidenta, Rosa Santamaria, “han de sol·licitar un número de registre que el donarà el Govern”, però després d’un primer repàs al text no ho acaben de veure clar. Així temen que un propietari que no es troba al país oferirà un apartament que potser no oferirà els serveis o les comoditats exigides. “Estem lluitant contra l’intrusisme però així serà pitjor. No solucionarem el problema, serà incontrolable”, va assegurar Santamaria.

Lackner va remarcar que molts propietaris no volen passar per una empresa “per estalviar-se els diners de la comissió que cobrem” i tem que els que vagin per lliure “no tindran calendaris, posaran els preus que vulguin i per a mi, això, és competència deslleial”, va assegurar. En aquest sentit consideren que “molts dels pisos acabaran a Airbnb i això és un altre problema”.

Tampoc els sembla bé el límit del 75% de presència d’apartaments d’ús turístic si el bloc no acaba fent un canvi d’ús. Creuen que hi haurà propietaris que es veuran limitats i que això els pot arribar a fer perdre mercat. A més, veuen molt problemàtic fer el canvi d’ús en alguns edificis. “És impossible fer-ho en els edificis més vells. No es poden adoptar les mesures d’accessibilitat o energètiques que es preveuen”, va assegurar Lackner. Uns canvis que la llei dóna un termini de cinc anys per fer, amb dos anys per obtenir la llicència d’obres i de tres anys per dur a terme els treballs.

Un altre dels problemes que van assenyalar des de l’AEAT és els dubtes jurídics que se’ls han presentat al voltant de les transmissions patrimonials. “Quan fa un canvi d’ús fas un registre de comerç a tot l’edifici i llavors com fas la venda d’un apartament?”, es preguntava la presidenta de la patronal, que segons la primera anàlisi que han dut a terme “creiem que no és compatible un registre d’apartaments turístics i una venda immobiliària”. Un problema que afectaria molts promotors que lloguen apartaments ja que no els poden vendre.

tracking