Sistema financer

Imputat per blanqueig el general rus amb 44 milions retinguts a BPA

La justícia espanyola considera que el militar Viktor Kanaikine és el responsable de trama mafiosa del ‘cas Petrov’

Imputat per blanqueig el general rus amb 44 milions retinguts a BPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El jutge espanyol Eloy Velasco ha citat a declarar com a imputat el general rus Viktor Kanaikine a qui considera com a “principal responsable” de la trama mafiosa de blanqueig de diners desarticulada en l’operació Clotilde. D’aquesta recerca va derivar el cas Petrov amb els suborns a l’ajuntament de Lloret de Mar i la condemna a l’exalcalde Xavier Crespo. Al juliol Velasco va donar per tancada la investigació on es va decidir processar l’exdirector financer de Banca Privada Santiago de Rosselló. El jutge Velasco va determinar que Rosselló era una peça clau en l’entramat criminal de la branca de la màfia russa que blanquejava diners a Espanya. I que Rosselló no només oferia serveis financers dissenyats per a l’organització sinó que s’ocupava personalment de les finances del presumpte mafiós Andrei Petrov. El processament al bancari és per “pertinença a organització criminal i blanqueig de capitals”.

El general rus Viktor Kanaikine, a través de la seva societat DDC Limited, tenia des del 2003 un compte a Banca Privada que va arribar als 50 milions de dòlars (44 milions d’euros). Aquest capital es troba bloquejat des de la petició de les autoritats espanyoles arran de les investigacions sobre les suposades operacions de la màfia russa a través de BPA. Kanaikine és un personatge molt conegut a Rússia i es va fer ric amb una empresa que s’encarrega d’ar­reglar les fissures i desperfectes que es produeixen als gasoductes. El jutge Velasco explica en l’aute on s’imputa Kanaikine que s’ha tingut accés a un informe intern de BPA on s’explicita que el general rus té la intenció d’ingressar al banc “la part B que cobrava la seva empresa que es dedica a la detecció i/o neteja de fissures en canonades de gasoductes”. El jutge espanyol ha citat Kanaikine per declarar el 20 d’octubre. I també ha cridat Sergey Nalimov, mà dreta del general, i Andrei Zinchenko, encarregat de les finances de l’organització. Eloy Velasco reconeix les “dificultats” que existeixen per a la localització de l’imputat i l’eventual entrega a Espanya perquè respongui les acusacions. Kanaikine encara és general de l’exèrcit, a més de doctor en ciències tècniques, distingit amb diferents premis a Rússia i condecorat com a heroi del treball socialista.

LÓPEZ INSISTEIX A FER COMPARÈIXER JAUME BARTUMEU

El conseller general del PS i president del grup mixt, Pere López, va insistir ahir en la necessitat que Jaume Bartumeu, president d’SDP i exadvocat dels màxims accionistes de BPA, Higini i Ramon Cierco, comparegui davant la comissió especial del Consell General. López, a qui dimarts Bartumeu va titllar d’ignorant per una petició que va assegurar que li faria trencar el secret professional, va indicar que l’únic que vol és que l’excap de Govern doni en seu parlamentària les mateixes explicacions que “ha fet als mitjans de comunicació espanyols i catalans”. El líder del PS va insistir que, arran del contingut de les declaracions dels germans Cierco a la Batllia, cal que Bartumeu i també el Govern compareguin a la comissió. “Ens han ocultat una sèrie d’informacions i qui ho ha fet té l’obligació de comparèixer”, va dir, per afegir que “els fets poden arribar a esdevenir realment greus”. Per López, el fet que Bartumeu titllés de “preocupant ignorància” la petició de compareixença “és un pretext per no fer-ho”.

EL GOVERN DESLLIGA LA NOTA DE LA FinCEN DE LES COACCIONS

El ministre portaveu, Jordi Cinca, va reiterar ahir, a preguntes de la premsa, que el Govern no ha rebut cap mena de pressió per part de l’executiu espanyol, i que la primera notícia que van tenir de les presumptes amenaces que haurien sofert els Cierco per part d’alts comandaments policials de l’estat veí del sud perquè facilitessin informació bancària de polítics independentistes catalans va ser “a finals de març o principis d’abril” del 2015 un cop la FinCEN havia emès la nota, el banc havia estat intervingut i el conseller delegat del banc, empresonat. Tanmateix, el ministre va deslligar les presumptes coaccions de la nota del Tresor nord-americà. “No es pot buscar una causa-efecte”, va indicar, tot recordant que la nota de la FinCEN el que ha acabat generant és una dotzena de causes judicials obertes, que la instrucció d’una ja ha finalitzat i que està motivada, va recordar, “pel blanqueig de diners provinent de l’activitat criminal”.

Cinca va remarcar, com ja va fer fa una setmana el titular d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que el que els Cierco van comunicar a l’executiu –a través del seu advocat llavors, Jaume Bartumeu– van ser uns fets molt poc concrets. “Eren més insinuacions que no una altra cosa”, va remarcar, i mai al nivell de detall que Higini Cierco va donar davant la batlle Canòlic Mingorance. Sempre, segons va indicar el portaveu del gabinet demòcrata, la resposta de l’executiu va ser que ho posessin en coneixement de la Justícia.

Jordi Cinca va assenyalar que serà la Justícia qui haurà de dirimir, amb les explicacions i les proves que aportin els accionistes majoritaris de BPA, si les amenaces es van produir. I va indicar que en cas que es conclogui que es van produir, llavors el Govern expressaria el seu malestar i preocupació a les autoritats espanyoles. Va reiterar, però, que els fets s’han de provar i que ara per ara no s’està en aquest estadi.

Explicacions

El ministre també va assegurar que el Govern està disposat a donar les explicacions que es demanin al Consell General –tal com han reclamat els partits de l’oposició– però que “difícilment podem explicar el que no ha succeït, per molt que algú s’entesti”.

tracking