Sistema financer

Bartumeu diu que Pere López mostra una “preocupant ignorància”

El president d’SDP critica la petició del conseller del PS perquè comparegui a la comissió BPA

Bartumeu diu que Pere López mostra una “preocupant ignorància”Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president d’SDP, Jaume Bartumeu, va aprofitar ahir el retorn del partit a l’activitat política per atacar el líder del PS, Pere López, del que va manifestar que ha demostrat una “preocupant ignorància” en unes passades declaracions a la premsa. Sense dir el nom del polític del PS, Bartumeu es va referir que “un conseller general elegit pretén que en la meva condició d’advocat hagi de comparèixer davant d’una comissió legislativa per explicar qüestions que com a advocat no he explicat”. L’excap de Govern parlava de la demanda feta la setmana passada per López perquè Bartumeu, fins fa unes setmanes advocat dels accionistes majoritaris de BPA, comparegués davant la comissió especial que investiga aquest cas al Consell General per donar explicacions sobre les presumptes amenaces denunciades per Higini Cierco per part de comandaments policials espanyols.

“A nosaltres ens preocupa que un elegit que ha de complir i fer complir la Constitució i les normes del nostre país manifesti aquesta ignorància de les normes jurídiques fonamentals d’un Estat de dret”, va explicar Bartumeu, que va indicar que es referia al dret a la defensa que està lligat al secret professional dels advocats. “Trencar el secret professional, o pretendre que algú trenqui el secret professional és empènyer algú que faci una falta i potser un delicte”, va dir per afegir que “parlar d’informació ocultada en un advocat és trencar les garanties mínimes de seguretat jurídica si som un Estat de dret”.

Bartumeu va indicar que aquests dies hem sentit unes declaracions que demostren “una preocupant ignorància” i d’altres que “són plenes de mala fe”. En aquest cas es referia a les realitzades pel ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, que va insinuar que ara que l’excap de Govern ja no defensa els interessos dels germans Cierco, SDP es podria replantejar la seva participació en el pacte d’Estat per l’acord d’associació amb la Unió Europea. “Bar­rejar aquestes qüestions és inadmissible. Potser alguns estan acostumats a passejar-se pel món en representacions institucionals confonent part de la seva actuació amb qüestions particulars”. El president d’SDP va finalitzar amb una advertència: “són unes declaracions plenes de mala fe i són anunciadores d’una mala possibilitat de mantenir un diàleg polític des de la correcció”.

Crítiques al cap de Govern

El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, que va acompanyar Bartumeu, va aprofitar la roda de premsa per carregar contra l’actuació del cap de Govern, Toni Martí, del que consideren que no ha fet res tot i saber les pressions de funcionaris espanyols sobre els accionistes de BPA. “Martí no defensa la sobirania andorrana ja que no ha demanat explicacions [a les autoritats espanyoles] i no defensa l’interès públic ja que no ha portat aquestes acusacions a la fiscalia”, va indicar el conseller, que va acusar el líder de DA “d’estar desaparegut. És com si tinguéssim un cap de Govern en funcions”.

Naudi considera que “està trencant l’equilibri institucional d’Andorra, que cada vegada mira més cap a Espanya” i va assegurar que “l’actuació del cap de Govern ens ha portat a esdevenir una província espanyola més”.

tracking