Col·lectius

Som Com Som reclama que els transsexuals puguin canviar-se el nom

Demana canvis en la Llei del registre civil i implementar un protocol per permetre-ho

Som Com Som reclama que els transsexuals puguin canviar-se el nomArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les persones en procés de canvi de sexe o que ja han fet aquest pas no poden actualment modificar el nom ni el sexe amb el que inicialment van ser inscrits al registre civil i, en conseqüència, els seus documents identificatius. Som Com Som, l’entitat que defensa els interessos del col·lectiu gai, lesbià, transsexual i bisexual, demanarà al Govern un canvi en la Llei del registre civil perquè les persones que demostrin que estan en procés de canvi de sexe o que ja l’hagin completat puguin modificar el nom. Igualment, proposaran que la Llei d’igualtat, que actualment està en procés de rebre els suggeriments dels col·lectius afectats, incorpori el protocol per autoritzar a aquestes persones el canvi registral i la tramitació de la documentació d’identitat (passaport o permís de residència) incorporant el canvi de nom i de sexe.

Segons va explicar al Diari el president de Som Com Som, Carles Perea, el protocol que l’entitat vol que s’implanti a Andorra seria similar al de la llei espanyola reguladora de la rectificació registral de la menció relativa al sexe de les persones. El text d’aquesta llei assenyala que la persona que demana els canvis ha d’acreditar que li ha estat diagnosticada disfòria de gènere. Una acreditació que en el cas de l’Estat veí del sud es fa a través d’un informe mèdic o psicològic clínic que faci referència a l’existència de dissonància entre el sexe morfològic o gènere fisiològic inicialment inscrit i la identitat de gènere sentida pel sol·licitant o sexe psicosocial, així com l’estabilitat i persistència d’aquesta dissonància. Igualment, s’ha d’acreditar l’absència de trastorns de personalitat que puguin influir, de forma determinant, en l’existència d’aquesta dissonància.

Som Com Som també veu raonable que la persona demandant acrediti que ha estat tractada mèdicament durant almenys dos anys per acomodar les característiques físiques a les corresponents al sexe reclamat. Una acreditació que s’hauria de fer mitjançant l’informe mèdic del metge que ha fet el tractament o d’un metge forense especialitzat.

Segons Perea, un cop el protocol estigui en marxa, el batlle tindria accés a aquests documents i podria dictar sentència davant d’una petició de canvi registral.

COL·LABORAR AMB LA UNITAT CATALANA DE TRASTORNS D'IDENTITAT SEXUAL

Som Com Som considera que el seguiment del compliment dels protocols per demanar el canvi registral de sexe i nom s’hauria de fer de la mà de la Unitat d’atenció als trastorns d’identitat sexual de l’Hospital Clínic de Barcelona, que és el centre català de referència en aquest aspecte. Aquesta unitat fa diagnòstics i tractaments endocrínics i seria, segons Perea, per on hauria de fluir la informació de les persones transsexuals d’Andorra que estan en procés de canvi de sexe.

tracking