Ocupació turística

Una ocupació a l'entorn del 75% durant l'agost

La percepció del sector és que aquest mes l’ocupació ha estat similar a la de l’any passat, quan ja va ser del 74%, una xifra que troben molt alta

Una ocupació a l'entorn del 75% durant l'agostXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els hotelers es mostren molt satisfets per l’ocupació de l’agost, a falta de pocs dies per tancar el mes. Calculen que hauran omplert els establiments aproximadament tant com l’any passat, quan ja van tenir un molt bon final d’estiu.

Des de la Unió Hotelera ho quantifiquen entorn al 74%, la xifra de l’any passat, que també coincideix amb les previsions que havien fet. Un dels seus responsables, Manel Ara, assenyala com una de les claus l’alta ocupació a la costa espanyola, que “s’ha notat moltíssim”, pel fet que hi ha turistes que pugen de la platja a fer escapades al país durant les seves vacances. A més recorda que el juliol ja va ser “excel·lent” i si “a l’agost acabem arribant a les xifres de l’any passat podrem dir que ha estat un bon estiu”.

Després d’un juliol marcat pels grans esdeveniments, com el Tour de França o el Cirque du Soleil, aquest mes la gran cita ha estat La Purito, que tal com apunta Ara “ha ajudat parròquies com Encamp i Canillo”. Aquests dar­rers agosts tant positius l’han situat com un dels moments més alts de visitants als establiments hotelers. “Fins i tot és comparable al gener”, assenyala, pel que fa a percentatges d’ocupació, si bé hi ha menys llits disponibles perquè alguns hotels de parròquies altes només obren a l’hivern.

La darrera setmana del mes, tal com valora, “ha estat una mica més fluixa” que les inicials. Un comportament que també han notat des d’Autèntics Hotels d’Andorra. La seva portaveu, Cristina Canut, matisa que “hem treballat molt bé la segona i la tercera setmana”. “La primera va costar arrencar, sobretot al centre”, ja que “van començar a treballar hotels de parròquies altes amb un públic familiar”. En els “dies forts” van assolir un “80 o 90%” d’ocupació, però durant la setmana passada, en els dies feiners, ja es va baixar “al 50%”.

Menys diners

De cara al setembre la previsió que tenen els hotelers és d’un descens important de l’ocupació. “La perspectiva és que baixarà i ja no sabem si arribarem a les xifres de l’any passat, quan vam tenir una ocupació mitjana del 46,26%, sobretot gràcies als caps de setmana”, indica Manel Ara. La previsió és compartida per Canut: “al setembre ja va molt de baixada, tot i que el de la tardor no és un forat tan gros com el de la primavera”. Tot i això assenyala que “els caps de setmana anirem fent” amb un públic “amb més poder adquisitiu” que el de l’estiu. Precisament aquest aspecte és un dels que més els preocupa. La portaveu d’Autèntics Hotels afirma que “la gent que ve a l’estiu és de poder adquisitiu fluix i aquest any ho hem notat més que el passat”, especialment pel fet que “hem treballat el mateix que l’any passat però amb preus més baixos”.

Relleu

D’altra banda, pel que fa al relleu a la presidència de la Unió Hotelera que s’ha de produir en la pròxima reunió de l’entitat al setembre, Ara valora que “s’ha de presentar el projecte” de la nova junta directiva. Sense concretar qui pot acabar dirigint l’entitat, avança que “el que volem és treballar de forma diferent”, d’una manera més “en conjunt”, basant-se en “comissions” en diferents àrees.

COMISSIÓ D'ESTUDI PER MILLORAR EL SISTEMA DE QUOTES

Amb el final de l’estiu i l’arribada de la temporada baixa els establiments hotelers reajusten les seves plantilles. Els treballadors que es van contractar principalment per als mesos de juliol i agost acaben els contractes i no serà fins al desembre que els empresaris tornaran a necessitar incrementar el personal. “Hi ha hotels, sobretot a parròquies altes, que a l’estiu només obren juliol i agost, i després tanquen fins a la temporada d’hivern”, apunta Manel Ara.

Ara lamenta que, de cara a l’hivern, “costa molt recuperar els temporers”. “Quan el treballador ja té un parell de mesos de formació, s’acaba la temporada i si no el podem recuperar després, has d’agafar una altra persona i tornar-la a formar de nou”, manifesta. A més, amb el problema afegit que “trobes gent vàlida que has de prescindir d’ella”. Amb tot, considera que el sistema de quotes actual no acaba de funcionar i per aquesta raó “a partir del setembre tenim pensat obrir una comissió d’estudi, pel que fa a Unió Hotelera, per veure què podem aportar segons la nostra experiència i les nostres necessitats”. La intenció és que les conclusions es traslladin a Govern per tal de crear un model que vagi més enllà del sistema de quotes actual perquè “és un dels problemes més importants que tenim”. “Sempre hem dit que hem trobat suport des d’Immigració, però el sistema de quotes necessita una revisió”, detalla.

Una ocupació a l'entorn del 75% durant l'agost

tracking