Sistema financer

L'oposició carrega per la pèrdua de sobirania si s'ha cedit a pressions

Consideren que l’executiu hauria d’haver actuat quan va conèixer les coaccions

L'oposició carrega per la pèrdua de sobirania si s'ha cedit a pressionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els partits de l’oposició al Consell General van criticar ahir que Govern no hagués defensat la sobirania nacional en cas que s’haugessin produït les pressions denunciades per Higini Cierco a la Batllia per part d’alts comandaments de la policia espanyola als màxims accionistes de BPA, i que l’executiu va reconèixer que havia estat informat després de la nota de la FinCEN.

El conseller liberal, Ferran Costa, va considerar que “si Govern està al corrent que organismes estrangers en forma d’amenaces extorsionen ciutadans andorrans o posen en joc la sobirania ha de defensar-la i no girar el cap”, a la vegada que va afirmar que “parlem de presumptes ingerències” que en cas de confirmar-se són “totalment inacceptables”. A més, va apuntar que si hi ha hagut aquest coneixement per part de l’executiu, “haurien de dimitir”.

En una línia similar es va manifestar el conseller d’SDP, Víctor Naudi, tant pel que fa a la defensa de la sobirania com de la possible petició de dimissions. Sobre les suposades coaccions, va assenyalar que “els Cierco tenien les seves raons per no denunciar perquè són un privat, però Govern no va aplicar la legalitat perquè havia de denunciar els fets”. A la vegada, va veure que “pot haver-hi una relació de causa-efecte” entre la reunió de Martí i Rajoy el gener del 2015 i la nota de la FinCEN poques setmanes després. “Realment algú creu que no van parlar del cas Pujol?”, es va qüestionar Naudi, que intueix que “Govern no ha dit tota la veritat”.

Per la seva banda, el conseller general del PS, Pere López, es va manifestar al matí “dolgut” amb Toni Martí perquè tot i que “hem parlat moltíssim d’aquest afer” i “el Govern no ha trobat cap moment per explicar-nos aquestes informacions al llarg d’aquests 18 mesos”. Alhora, va apuntar que “poden situar el nostre Govern, en cas de confirmar-se, en una situació pràcticament límit”.

Finalment, des de l’executiu, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va lamentar que els grups de l’oposició hagin entrat “en una dinàmica d’aprofitar la situació” per criticar el Govern i es va mostrar partidari “d’actuar amb prudència i responsabilitat i deixar que la justícia faci la seva feina” a l’hora d’esclarir les amenaces i pressions denunciades pels Cierco.

tracking