Reportatge

L'enigma del detonador

Per saber d’on ve l’artefacte explosiu que es va trobar en una pizzeria es necessita el codi de barres del sac que s’ha perdut. Des de la fruiteria apunten que el van rebre d’una zona de Bèlgica, escenari de conflictes a la Segona Guerra Mundial.

L'enigma del detonadorXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després de l’ensurt del dilluns, ara l’objectiu és descobrir d’on prové l’espoleta de precisió d’un projectil antic que va aparèixer en un sac de patates de la pizzeria Primavera, en el carrer Callaueta d’Andorra la Vella. Tot apunta que podria venir d’una zona de Bèlgica i que la bomba seria de la Segona Guerra Mundial.

Un dels requisits per saber l’origen del detonador era tenir el sac de patates on es va trobar l’artefacte explosiu. Allà hi ha un codi de barres que permet saber no només el país d’on prové, sinó també la plantació i el propietari del cultiu. Ara bé, el problema rau que els treballadors del restaurant van llançar el sac un cop van acabar el servei, cosa que fan habitualment. “Cada dia utilitzo dos sacs de patates, quan els buidem, tirem la bossa a les escombraries”, explica Anik Acian, treballadora de la pizzeria Primavera.

Des de la policia afirmen que no tenen més detalls de l’origen del detonador i que la investigació està en curs per esbrinar-ne la procedència.

Tot i així, l’encarregat de la fruiteria Garcia, Matías Garcia, indica que l’artefacte vindria de Bèlgica. “No en podem saber la procedència exacta perquè s’ha perdut el sac, però vaig trucar al proveïdor i em va dir que venia d’una zona de Bèlgica”, precisa Garcia, que indica que no coneix el nom exacte de la regió. No obstant això, segons Garcia “l’espoleta prové d’una regió que va ser l’escenari d’un conflicte intens entre tropes franceses i alemanyes durant la Segona Guerra Mundial”.

És per això que el proveïdor li va relatar a Garcia que a la regió encara hi ha restes de bombes i, de fet, és habitual trobar-ne. “Em va explicar que segurament la màquina va posar l’artefacte al sac. En aquesta regió hi ha espoletes i restes de bomba i això no és el primer cop que passa”, concreta. En un primer moment es va apuntar que el sac podria venir de França o Holanda, que és d’on Garcia rep les patates, però es dóna el cas que aquesta partida va arribar al país veí del nord procedent de Bèlgica.

El dilluns poc abans de les cinc de la tarda es van viure moments de tensió a Prada Ramon, després que el restaurant Primavera alertés la policia que havia trobat un element estrany en un sac de patates. Fins a l’establiment hi van acudir els Tedax, especialistes en explosius, i una unitat canina. Per seguretat, els agents van desallotjar els edificis i els restaurants. La tranquil·litat va tornar al cap de tres quarts d’hora.

tracking