Medi Ambient

El Servei Meteorològic avisa que les ones infraroges impulsen el canvi climàtic

Les calefaccions o superfícies asfaltades en generen i afavoreixen l’augment de la temperatura

Insten a disminuir les ones infrarogesCEDIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les emissions de gasos d’efecte hivernacle juntament amb les d’ones infraroges que generen les fonts de calor artificial contribueixen al canvi climàtic. Així ho va exposar Guillem Martín, físic i tècnic del Servei Meteorològic d’Andorra a la 29a Diada d’Andor­ra a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), celebrada a Prada de Conflent, i que girava entorn al títol El canvi climàtic i Andorra.

En la seva ponència, Martín va explicar que la terra emet algunes ones infraroges, que són font de calor. Una part marxa travessant l’atmosfera però els gasos d’efecte hivernacle ho dificulten, causant un augment de la temperatura. Per tant, com més gasos menys calor marxarà a través de l’atmosfera i més s’escalfarà el planeta. Però l’acció humana també contribueix a la generació d’ones infraroges, i són aquestes les que Martín aposta per reduir. Les calefaccions i les superfícies asfaltades, encimentades o construïdes en produeixen, i el tècnic del Servei Meteorològic aposta per “limitar-les”, per exemple, “aïllant millor els habitatges”.

Martín també va explicar que “l’aire càlid té més capacitat per contenir humitat que l’aire fred”, per tant, amb l’augment de temperatures previst pel canvi climàtic, “també s’espera un augment de la humitat ambiental”, i per tant la capacitat de l’atmosfera per crear fenòmens convectius augmentarà”, és a dir els que causen fortes precipitacions i pedra.

AJUTS DE 100.000 EUROS PER A ESTUDIS VINCULATS AL POCTEFA

El ministre d’Educació, Èric Jover, va anunciar ahir una aportació de l’executiu de 100.000 euros per a projectes de recerca com a complement del programa europeu Poctefa. Seran quatre les investigacions que rebran una dotació econòmica, del total de vuit que van presentar la seva candidatura.

Es tracta d’unes línies d’investigació que realitzen entitats andorranes conjuntament amb altres organismes espanyols o francesos i que ja van ser seleccionats per a aquestes ajudes de la Unió Europea. En el cas dels investigadors andor­rans, però, no poden rebre una dotació econòmica directa del Poctefa ja que el Principat no hi té accés.

Tots quatre projectes estan relacionats amb el canvi climàtic i tres d’ells tenen participació del Cenma. En concret, fan referència a la caracterització de l’evolució del clima, a mantenir i desenvolupar les bases del coneixement sobre la flora dels Pirineus i a l’adaptació dels boscos del Pirineu al canvi climàtic. L’altre estudi té participació de Bomosa i analitza com s’adapten al canvi climàtic els ectoterms, animals la temperatura dels quals depèn de l’ambient, com ara alguns rèptils.

tracking