Transports

El Govern espera rebre el vistiplau final a l'heliport aquest setembre

El ministre Alcobé afirma que l’informe amb les conclusions sobre la idoneïtat del terreny d’Encamp “podria ser favorable”

El Govern espera rebre el vistiplau final a l'heliport aquest setembreXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern es manté en espera de rebre el vistiplau a la idoneïtat dels terrenys del costat de FEDA per erigir-hi l’heliport nacional però preveu rebre la confirmació final aquest mes de setembre. Així ho va assegurar al Diari el ministre de Transports i Administració Pública, Jordi Alcobé, el qual va posar de manifest que “segur que no pot tardar gaire més” i que per tant “el podríem rebre al setembre”. El darrer escull que afronta la ubicació per ara candidata a albergar la infraestructura és l’estudi tècnic que estan elaborant experts francesos com a part del marc de relacions mútues entre els dos estats.

Alcobé, però, es va mostrar confiat que l’informe gal coincidirà amb l’estudi que ja va realitzar el Govern i que avalava els ter­renys d’Encamp i els situava com els més propicis per a l’heliport. De fet, la d’Encamp és l’única opció que té en compte el Govern per situar-hi l’equipament. Un extrem que ja va confirmar al seu dia el ministre d’Ordenament Ter­ritorial, Jordi Torres, qui des del primer trimestre de l’any pilota l’encàrrec de fer realitat el projecte de construcció d’un heliport al Principat.

“Un bon indret”

Alcobé va dir en declaracions al Diari que el solar que hi ha a la sortida d’Encamp del túnel de les Dos Valires “és un bon indret” i en aquest sentit va afirmar que l’informe amb les conclusions finals “en principi podria ser favorable”. El ministre es basa en els informes previs de què disposa el Govern que beneeixen les condicions de la parcel·la que hi ha al costat de la central de FEDA i una formigonera.

En concret, l’estudi andorrà va determinar que el terreny complia amb tots els condicionants: satisfà les necessitats d’espai i accessibilitat i també els requisits de proximitat al centre neuràlgic del país. Així mateix, compleix les condicions d’altura, ja que es troba situat a una cota inferior als 1.500 metres.

Amb tot, Alcobé va recalcar que “encara no hi ha confirmació” perquè “l’informe encara no s’ha rebut”. “Està encomanat i estem pendents de rebre’l”, va assenyalar, al torn que va apuntar que l’anàlisi de les condicions tècniques no va a càrrec de cap empresa que s’hagi contractat sinó de “tècnics francesos en el marc de la col·laboració francoandorrana”. En aquest sentit, es tracta d’un conveni administratiu i d’una feina, per tant, “voluntariosa”, tal com va afegir Alcobé, el qual va reiterar que “els informes previs s’han de corroborar amb els informes dels especialistes francesos” i per tant “hem d’esperar a veure què diu l’estudi” elaborat a França. Això fa que no hi hagi cap “termini fixat” per a la finalització dels treballs, si bé va deixar clar que “no pot tardar gaire més” i per tant s’hauria de rebre la conclusió final de l’estudi en les properes setmanes.

Un cop rebuda la diagnosi, només quedarà reunir-se amb el comú i els propietaris dels terrenys per impulsar els convenis de cessió del sòl i el pla especial per promoure el projecte. Fins al dia d’avui el ministeri ja ha mantingut trobades amb particulars que han resultat fructíferes.

ELS FETS

- 13 d’abril: Es fa públic que el Govern estudia la viabilitat d’un terreny situat a la sortida d’Encamp del túnel de les Dos Valires, prop de FEDA.

- 14 d’abril: Els primers a manifestar-se públicament sobre la proposta són els consellers encampadans del PS: rebutgen la ubicació per la proximitat amb la futura urbanització de la Cabeca.

- 16 d’abril: El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, afirma que s’oposarà a la infraestructura si els plans de vol determinen que es molestarà els ciutadans que visquin a la Cabeca.

- 28 d’abril: El ministre Alcobé reconeix que el terreny compleix amb les condicions d’altura.

- 5 de maig: El cònsol major d’Encamp revela trobades amb Alcobé sobre el fet que els terrenys d’Encamp són els més ben posicionats.

- 12 de maig: El ministre Torres descarta revisar altres propostes i presenta la d’Encamp com la definitiva.

- 14 de juliol: El ministre d’Ordenament Territorial assegura que “tot apunta” que l’informe que estudia la viabilitat de la parcel·la encampadana “serà favorable”.

- 30 de juliol: El cap de Govern, Toni Martí, admet que “no hem reeixit” a l’hora de fer realitat un projecte molt buscat per l’executiu i es va referir a l’opció d’Encamp per argumentar que és per això que “ho portem tot amb molta cautela i amb la recerca del màxim consens possible perquè Andorra necessita un heliport”.

tracking