Agricultura

Govern obligarà a registrar tots els animals domèstics

El reglament obligarà a tenir registrades totes les mascotes que hi ha al país, tant de residents habituals com de temporers, un extrem que ara no és obligatori

Govern obligarà a registrar tots els animals domèsticsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern projecta la creació d’un cens nacional d’animals domèstics per tenir registrades totes les mascotes que hi ha actualment al país, tant de residents habituals com de temporers. Es tracta d’un extrem inexistent en l’actualitat, ja que el reglament només obliga els animals a portar un microxip però no a inscriu­re’ls. Aquest buit legal ha portat el comú de Canillo, per exemple, a impulsar un cens propi per tal de tenir un control de totes les bèsties que hi ha a la parròquia, ja que es tracta d’una par­ròquia on a l’hivern hi arriben molts treballadors temporals i el nombre d’animals augmenta exponencialment sense que es pugui quantificar. Tant és així que la consellera de l’àrea Social, Rosa Maria Mandicó, va arribar a assegurar el dia que van presentar l’ordinació que “sabem que tenim molts animals, però no sabem quants en tenim”.

El registre obliga els residents a registrar les mascotes en un termini de cinc mesos i també a comunicar-ne la baixa i qualsevol canvi. De no fer-ho, s’imposen multes de 100 euros per no tenir identificat l’animal i 100 més per no tenir-lo inscrit al cens.

En paral·lel a l’ADN

L’executiu té previst, però, començar a cobrir aquesta mancança i fer-ho en l’àmbit nacional, de manera que no calguin registres comunals ja que el cens seria compartit entre administracions. Segons el director d’Agricultura, Landry Riba, aquesta regulació es duria a terme en el marc del reglament de les analítiques per tal d’identificar els gossos a través de l’ADN, que podria estar enllestit l’any que ve. “Al cens nacional compartit hi arribarem amb la gestió dels perfils d’ADN”, assegura, i afegeix que “això portarà implícita una base de dades que serà mancomunada”. Un mandat que prové dels mateixos cònsols, que ja han encomanat a Agricultura que comenci a estudiar tècnicament el projecte.

De fet, segons Riba, el comú de Canillo s’ha compromès a unir-se a la regulació nacional malgrat comptar amb un cens propi per tal de tenir control, mentrestant, dels animals de companyia dels temporers, que no consten al cens nacional.

Ara com ara, “els gossos dels temporers no tenen l’obligació de passar pel registre. Si poséssim que la identificació per perfil d’ADN és obligatòria, tots haurien de passar per allà”, argumenta Riba, el qual afirma que avui dia ja “està previst” incloure aquest extrem a la regulació de les analítiques d’identificació sanguínia. D’aquesta manera, la base de dades que s’obtindria “passaria pel cens nacional”. “És qüestió d’acabar-ho d’estudiar tot bé i treure un plec de bases”, sosté.

Aquesta base de dades, que permetria poder utilitzar les proves genètiques per localitzar els propietaris incívics que no recullen els excrements dels animals, seria consultable tant pel Govern com pels comuns. Segons va avançar el director d’Agricultura, a hores d’ara s’està treballant en el projecte amb la previsió que a partir de l’any que ve es puguin començar a fer les anàlisis.

CAP SANCIÓ DURANT LES PRIMERES SETMANES DE LA NOVA LLEI

El Govern no ha imposat de moment cap sanció de les noves que s’emmarquen en la nova llei de tinença i protecció d’animals que va entrar en vigor al juliol. La nova regulació estableix canvis en el Codi Penal que endureixen el càstig a les conductes violentes contra animals i fins i tot preveu presó. Així, per exemple, el responsable de maltractar una bèstia fins a causar-li la mort s’enfronta a una pena de fins a dos anys de presó i a una multa d’un màxim de 9.000 euros, mentre que el maltractament amb crueltat o l’abandonament d’un animal serà castigat amb un any de presó i 6.000 euros de multa.

Segons va avançar el director d’Agricultura, Landry Riba, “ara com ara és molt aviat per dir que la llei està portant grans avenços”, però sí que “ens permetrà ser molt més objectius i diligents a l’hora de tractar certs expedients”. Segons va detallar, de moment s’ha iniciat un procediment de regularització i actualització de les dades del registre i s’han aplicat els canvis en els expedients que refereixen a la tinença de gossos perillosos. En aquest cas, els sancionats rebran multes més elevades. Alguns casos, però, s’han derivat a la justícia i seran els tribunals qui hi donin curs.

tracking