Sanitat

Salut estudiarà si és possible donar òrgans

Ministeri i SAAS s’han trobat amb el col·lectiu de trasplantats per escoltar les reivindicacions

Salut estudiarà si és possible donar òrgansFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) s’han compromès a estudiar quins són els procediments específics a realitzar perquè la donació d’òrgans es pugui fer al país. Ho han fet després de trobar-se amb els representants de l’Associació de Trasplantats i Donants d’Andorra (Atida).

Segons han manifestat des de l’executiu, la trobada amb el col·lectiu ha estat “una primera presa de contacte”. En fan una valoració positiva i en destaquen “el bon esperit de col·laboració”. Durant la reunió, els membres van informar-los de les seves “inquietuds”, afegeixen les mateixes fonts.

Entre els objectius de l’entitat, nascuda el passat mes d’abril, hi ha aconseguir que es puguin fer extraccions d’òrgans a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, ja que a hores d’ara l’única via per a la donació és que la defunció es produeixi fora de les nostres fronteres. Tampoc està prevista la donació d’òrgans en vida, que ara s’està realitzant en hospitals espanyols i francesos. En aquest sentit, l’executiu ha afirmat al Diari que es mirarà de buscar si és possible que “l’extracció i posterior trasllat d’òrgans a l’estranger es pugui fer a Andorra en les condicions òptimes necessàries”. Prèviament a la trobada, l’associació ja havia anunciat la voluntat d’engegar un registre de persones que voldrien ser donants d’òrgans al Principat per justificar-ne la necessitat.

Trasplantament garantit

La mateixa associació de donants d’òrgans reconeixia que aconseguir que el trasplantament s’arribi a practicar a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell és complicat. Des del ministeri de Salut recorden que en aquests moments el procediment està garantit i que malgrat que “es fan fora d’Andor­ra, els ciutadans del Principat s’inclouen en els canals sanitaris d’Espanya i de França específics per a aquestes operacions”.

tracking