Fiscalitat

Espanya reté el 8 per cent als pensionistes malgrat el CDI

Els residents a Andorra que reben una retribució de la seguretat social veïna no han de pagar a Madrid

Espanya reté el 8 per cent als pensionistes malgrat el CDIFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els pensionistes espanyols que resideixen a Andorra encara pateixen una retenció del 8% com a mínim, en la retribució que reben mensualment de la seguretat social veïna, tot i que des del febrer passat està en vigor el conveni de no doble imposició (CDI) entre Andorra i Espanya. Tal com s’estableix en l’acord, la retenció fiscal –quan procedeixi– s’ha de fer en el país on l’obligat tributari té fixada la residència, i no en el país d’on provenen les retribucions. És el que està fent la CASS. La parapública retenia a totes les pensions i prestacions que satisfeia fora de les nostres fronteres un 10% del total produit corresponent a l’impost de no-residents. Des de l’entrada en vigor del CDI ho va deixar de fer de manera pràcticament automàtica. A maig d’aquest any la CASS paga un total de 9.897 pensions de les quals 3.848 són a persones que no resideixen a Andorra. La comunitat espanyola és la més nombrosa, molt per sobre del miler.

De la mateixa manera que Andorra, segons les fonts consultades, va deixar de fer tributar als pensionistes de la CASS residents a Espanya immediatament després de l’entrada en vigor del conveni, les autoritats espanyoles haurien d’haver fet el mateix amb els residents al Principat que la reben de l’Institut Nacional de la Seguretat Social. Les mateixes fonts consideren que si des de Madrid no s’està fent és per “un problema burocràtic”. Les característiques de l’administració espanyola poden explicar el retard, ja que es tracta de diferents ministeris: el que ha firmat el CDI no és el que paga les pensions. La interinitat del govern espanyol des de fa mesos és un altre factor a tenir en compte.

Espanya no dóna explicacions

La sotsdirecció general de gestió de prestacions, organisme depenent de l’Institut Nacional de la Seguretat Social, no ha donat cap tipus d’explicacions. El Diari s’hi va posar en contacte per conèixer el perquè d’aquesta situació però des de l’ens públic es va preferir no fer, de moment, cap comentari, ni precisar si es tractava d’una qüestió de procediment o burocràtica. Ni tan sols va voler acceptar que hi ha una anomalia en els pagaments i, per tant, no van voler facilitar cap data en què el problema podia estar resolt.

De la mateixa manera, tampoc no van voler facilitar el nombre exacte de pensionistes espanyols que resideixen a Andorra i que, per tant, estan afectats per la retenció malgrat haver tramès el certificat de residència fiscal i la resta de documentació exigida per les autoritats tributàries espanyoles a fi i efecte d’evitar la doble imposició. En qualsevol cas, un cop estigui solucionat el problema, els residents espanyols a Andorra haurien de rebre la pensió íntegra i se’ls hauria de satisfer tota la part que se’ls hagi retingut durant els mesos en què persisteixi el problema.

MALESTAR A LA FEDERACIÓ DE LA GENT GRAN

El president de la Federació d’Associacions de Gent Gran del Principat d’Andor­ra, Simó Duró, va admetre i lamentar en declaracions al Diari la situació que estan vivint alguns residents espanyols a qui “fa mesos se’ls està retenint a Espanya una part de la seva pensió”. Duró critica que des del Govern no s’hagi fet res per solucionar una situació que “està provocant que molts pensionistes acabin rebent molts pocs diners d’una prestació que ja de per si és minsa”. El president de les associacions de la gent gran desconeix quantes persones poden estar afectades, però va reconèixer que ha parlat diverses vegades amb el cap de Govern per evitar que la retenció que se’ls fa a Espanya s’acabi. “El senyor Martí m’ha dit que al setembre això estarà solucionat”, va avançar, per afegir que es tracta d’una “negligència” del Govern que no té “cap sensibilitat”

UN PUNT CLAU DEL CONVENI DE NO DOBLE IMPOSICIÓ

Un dels punts clau del conveni de no doble imposició (CDI) amb Espanya beneficiava directament els pensionistes d’aquell país residents al Principat. Amb l’entrada en vigor del nou acord quedaven exempts de passar comptes tributaris al país veí. Ho destacava el mateix dia en què el CDI començava a tenir vigència el director general del departament de Tributs i Fronteres del Govern, Albert Hinojosa, quan assenyalava que es “tracta d’una mesura que ens pot servir com a atractiu per a la residència passiva”.

Per posar un exemple, fins a l’entrada en vigor del nou text, un resident al país que rebia una pensió de 50.000 euros com a conseqüència d’una ocupació anterior a Espanya, no vinculada a l’administració pública, tenia doble imposició. A banda de tributar sobre aquesta renda al Principat, també ho havia de fer davant de l’Estat espanyol, amb retencions que podien variar entre el 8% i el 40%. A partir del febrer, i segons el text del CDI, les úniques retencions serien les que practiqués Andorra.

En sentit invers, doncs, també es produeix el benefici. Els pensionistes de la CASS que ja no resideixen al Principat i als quals se’ls feia una doble retenció ja no l’han d’assumir.

Qui sí ha de seguir pagant a Andorra, però no al seu país, són els residents que ja no viuen aquí i que havien estat funcionaris de Govern. En el supòsit que hagués de rebre una pensió de més de 100.000 euros, la tributaria només a Andorra i no a tots dos països.

tracking