TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Ocupació turística

Els hotels fan ple

Els establiments de la capital i d’Escaldes-Engordany afirmen que han omplert el cent per cent de les places d’allotjament

Els hotels fan ple durant el pontFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El sector hoteler va valorar positivament l’ocupació que va registrar durant el pont de la Mare de Déu d’Agost, que es va iniciar divendres i va acabar ahir, mentre que els establiments comercials van assegurar que no han notat un increment de les vendes durant la festivitat.

Els més optimistes van ser els hotelers de la capital, que van indicar al Diari que havien assolit una ocupació del cent per cent durant el pont. Aquest és el cas d’hotels com Zenit Diplomatic, Eurostars, Centric Atiram Hotel o l’Hesperia. “Dissabte i diumenge vam estar al cent per cent. Estem molt satisfets”, van destacar des del Centric Atiram Hotel. Un positivisme que també van transmetre allotjaments d’Escaldes-Engordany com l’Espel o el Mola Parc Atiram, que asseguren que van penjar el cartell de complet les dues nits.

A banda de la festivitat, els establiments turístics van manifestar que la segona edició de La Purito, que es va celebrar diumenge, també va contribuir a incrementar les reserves. Carles Garcia, de l’hotel Màgic la Massana, va destacar que van tenir una ocupació del cent per cent i, en bona part, arran de la marxa ciclista. “A Sant Julià ha estat una barbaritat, ha ajudat molt la cursa. Ha estat un èxit”, valorava Anna Palacios de l’hotel Imperial. En aquesta par­ròquia és on va començar la marxa i l’hotel Folch també va fer un balanç positiu de la nit de dissabte, prèvia a l’inici de la cursa. “No vam fer ple, però la nit de dissabte vam tenir una ocupació del 90%, que era la gent de La Purito”, va especificar Imma Font, cap de recepció. No obstant això, va indicar que, en el cas d’aquest establiment, les reserves van caure fins al 50% el diumenge, mentre que el dilluns es van disminuir una altra vegada. “Hem tornat a les promocions ajustades, si no, no omplim”, va ressaltar Font.

Optimisme a la capital

Els establiments turístics de la capital també van transmetre bones perspectives pel que fa a la resta de la setmana. Tant l’hotel Zenit com l’Eurostars van anunciar que tenen reserves fins divendres, però que a partir de la setmana que ve comencen a baixar el nombre de demandes. Una sensació que no es reflecteix en els hotels de les altres parròquies on confien en les peticions de darrera hora. “Moltes reserves es fan a l’últim moment”, va explicar Carla Vidal, de l’hotel Espel.

En el cas de l’hotel Màgic la Massana, Carles Garcia va exposar que els caps de setmana l’ocupació va “bastant bé”, però entre setmana baixa. En un altre context, va informar que han notat un increment en el nombre de reserves realitzades per Internet.

Molta gent i poques bosses

Per la seva part, els comerciants van assegurar que tot i haver-hi més gent, això no es va notar en les vendes. “Als carrers veus molta gent, però poques bosses”, va ressaltar Remy Guasch, propietari de l’estanc 1.000 pipes a l’avinguda Meritxell. Una frase que van repetir representants d’altres establiments com Antonieta Vila, de la farmàcia el Pas, situada al Pas de la Casa. “Les vendes no han estat per tirar coets”, tot i reconèixer que a la població hi havia més visitants. En aquesta mateixa línia es va pronunciar una representant d’una de les botigues de la perfumeria Júlia, situada a l’avinguda Meritxell de la capital, que va opinar que es veu més gent al carrer, però les compres no s’incrementen.

Per la seva part, Remy Guasch, de 1.000 pipes, va ressaltar que aquest pont va anar “molt malament” alhora que va emfatitzar que el sector està en crisi. “Les grans superfícies ho han rebentat tot”, subratllava Guasch, que hi va agregar que els petits comerços no poden competir amb els preus dels grans. En aquesta mateixa via es troba la licoreria Cava Benito. Tot i que el seu representat, Carles Magdaleno, va remarcar que tot i que les vendes al juny i al juliol van ser bones, no estava satisfet amb les del mes d’agost i, en concret, amb les del pont. “No hi ha hagut la gent que s’esperava”, va puntualitzar.

En el centre històric d’Andorra la Vella la situació sembla que tampoc va ser millor. Víctor Martí, president de l’Associació de Comerciants del Centre Històric, va exposar que encara no té un balanç global de tots els comerços, però que en el cas de l’establiment que representa les vendes durant el pont “no han estat gaire significatives”.

LA PREVISIÓ DELS CONDUCTORS CONCENTRA LES CUES AL MIGDIA

Els visitants van avançar la sortida i les úniques cues viscudes en la darrera jornada de pont es van concentrar al migdia. En ambdues fronteres, les retencions van arribar a un màxim de dos quilòmetres.

Segons l’Agència de Mobilitat, en el cas de la frontera del riu Runer, les retencions, de sortida, es van concentrar entre les 12 del migdia i les 13.50, i van arribar fins a la Borda Sabaté, a Sant Julià. En el cas de França, es van viure 45 minuts de retencions, entre 3/4 de 4 de la tarda i 2/4 de 5.

Mobilitat va preveure que, durant aquest pont de la Mare de Déu d’Agost, uns 64.000 vehicles entrarien al Principat. Les majors complicacions es van viure dissabte, quan es van arribar a comptabilitzar fins a set quilòmetres d’entrada per la frontera amb Espanya i tres amb França. Diumenge, el màxim va ser de tres quilòmetres i mig.

BONA AFLUÈNCIA A VALLNORD

Vallnord ha rebut, aquest pont, un 40% més de visitants que en el mateix període de l’any passat. Els números permeten continuar la bona tendència de temporada que, si es mantenen les previsions, podrien veure incrementada l’afluència de públic respecte al 2015 en un 30%.

Des de Vallnord destaquen el bon seguiment que està tenint el Bike Park; l’escola de BTT, on fins i tot assenyalen que tenen overbooking; així com les activitats dirigides al públic més familiars, com són els buggys i el circuit de kàrting elèctric.

tracking