Dades turístiques

L'ocupació hotelera per al pont d'agost frega el 80 per cent

Els hotels de les parròquies d’Ordino, Canillo i la Massana, amb el 85% o més, són els que tenen més llits encarregats

L'ocupació hotelera per al pont d'agost frega el 80 per centFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les reserves hoteleres pel pont de la Mare de Déu d’Agost estaven ahir prop del 80%, segons les dades amb les quals treballava la Unió Hotelera. De divendres a dilluns, dia festiu a Espanya i França, són un 78% els llits dels establiments hotelers reservats, un percentatge que s’espera que pugui augmentar avui amb les demandes de darrera hora. Són les parròquies altes les que millor estan funcionant quant a les reserves, ja que eren d’un 85% per als tres dies festius. Encamp, però, només comptava amb la meitat dels llits situats als establiments hotelers de la parròquia. Les centrals presenten unes reserves del 75% a Escaldes-Engordany i del 70% a Andorra la Vella. Els hotels de Sant Julià estaven amb prop d’un 80% en un percentatge similar al de la totalitat del país.

Segons els establiments hotelers consultats pel Diari, a l’ocupació habitual de mitjan agost s’hi afegeix aquest cap de setmana la segona edició de la marxa ciclista La Purito Andorra, que té 2.147 corredors inscrits i que ha aportat una part dels turistes que pernoctaran al país aquest cap de setmana.

Si finalment la previsió d’ocupació s’acaba complint, la xifra serà molt similar als caps de setmana d’agost de l’any passat, quan va estar prop del 80%. La Unió Hotelera preveia a començament de mes que l’ocupació a l’agost seria d’entre el 75% i el 80%. L’agost del 2015, l’ocupació hotelera a tot el país va ser del 74%. Amb un juliol en què, segons la patronal del sector, s’han obtingut unes xifres “molt elevades”, s’espera que aquest estiu sigui millor que l’anterior respecte al nombre de llits ocupats.

Ple a les cases rurals

L’estiu no tan sols està funcionant als establiments hotelers, sinó que també ho està fent a les cases rurals. Segons va explicar Josep Maria Pui, propietari de diversos establiments d’aquestes característiques, en declaracions al Diari, “fins dijous vinent està tot ple”. El sector ve d’un mes de juny que va qualificar com a “força fluixet” i encara la segona quinzena de l’agost després d’un juliol i uns primers quinze dies d’aquest mes que “han anat bé”. Pui va explicar que per a la segona quinzena de l’agost “no tenim gaire reserves”, però que es una època que està caracteritzada per “les estades curtes” i per “les demandes de darrera hora”.

A Andorra hi ha a dia d’avui set allotjaments rurals repartits entre les parròquies d’Encamp, Ordino, la Massana, Canillo i Sant Julià de Lòria. Cinc són cases rurals i dos bordes rurals.

Respecte als apartaments turístics, el que amb la nova llei que el Govern vol aprovar s’anomenarà allotjaments d’ús turístic, l’estiu està resultant molt positiu, segons va indicar al Diari la presidenta de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics, Valérie Lackner, sobretot els situats a Soldeu i al Tarter, ja que la majoria dels del Pas de la Casa estan tancats fins a l’hivern.

“Aquest estiu hem llegit que els hotels tenien moltes reserves, però els apartaments també tenim demandes i peticions”, va indicar Lackner, amb referència que les queixes dels hotelers respecte que els apartaments turístics els resten clients són infundades.

A l’època d’estiu “el nostre target són clients que no volen anar als hotels, volen anar a un apartament. Són famílies que volen estar juntes i tenir més llibertat que en un hotel”, va indicar, per afegir-hi que “no entenc aquesta polèmica que els estem fent molta competència”.

UNA VINTENA D'EDIFICIS TURÍSTICS S'HAURÀ D'ADAPTAR

El cap d’àrea de Planificació Turística i Econòmica, Sergi Nadal, calcula que hi ha actualment una vintena d’edificis amb més d’un 75% dels pisos dedicats a l’allotjament de turistes que s’hauran d’adaptar a la normativa d’ús turístic si el Consell General aprova el projecte de llei del Govern que regularà el sector. Nadal, en declaracions a l’Agència de Notícies, va reconèixer que això requerirà una forta inversió perquè “fer el canvi d’ús és molt costós”, però va recordar que els propietaris també poden optar per reduir el nombre d’apartaments dedicats a ús turístic per tal de no sobrepassar el 75%. Igualment, va assenyalar que al proper pla Renova es destinarà una partida per ajudar aquest sector a fer el canvi d’usos.

Nadal també va respondre a les afirmacions de la presidenta de l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics, Valérie Lackner, on va dir que el Govern no els ha fet arribar el redactat final del projecte de llei de l’allotjament turístic i que no s’han inclòs els seus suggeriments. El cap d’àrea va indicar que es va fer una reunió amb tot el sector el mes de juny on es va informar de quines aportacions s’havien tingut en compte i que el text es farà arribar a les associacions un cop s’admeti a tràmit parlamentari. Lackner també va lamentar que el text es fes públic a l’agost. “No s’ha fet per fer soroll, sinó perquè els parlamentaris la puguin treballar en el nou període de sessions.”

L'ocupació hotelera per al pont d'agost frega el 80 per cent

tracking