Seguerat social

DA treballa per canviar la cotització dels autònoms

El grup parlamentari ha posat en mans d’un expert l’estudi del sistema actual i com millorar-lo perquè resulti més equitatiu per als treballadors per compte propi

DA treballa per canviar la cotització dels autònomsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari demòcrata està treballant en una proposta de sistema alternatiu per a la cotització dels treballadors per compte propi. Tot i trobar-se tot en una fase molt embrionària, els demòcrates confien de tenir un primer esbós de cara al mes de setembre.

La patronal atribueix a les elevades quotes que han d’afrontar els autònoms la baixa ràtio de treballadors –en comparació amb els assalariats– que agafen la baixa mèdica. El col·lectiu d’empresaris ha aprofitat per insistir en la necessitat de modificar el sistema de cotització, motiu pel qual la consellera general dels demòcrates Meritxell Mateu avança que ja hi estan treballant. “Vam prendre el compromís en el darrer debat d’orientació política”, recorda Mateu, tot afegint que “un expert està estudiant diferents alternatives i la seva viabilitat”. Entre les propostes hi ha establir diferents franges en funció dels ingressos o per sectors. “L’estudi és més complicat del que sembla però som conscients que per a molts autònoms la rebaixa és necessària”, justifica.

Des del grup mixt, el PS i SDP comparteixen la necessitat d’actuar. El conseller general del PS Gerard Alís insisteix que cal treballar per aconseguir rebaixar l’ofec econòmic que suposa la quota per “a molts” treballadors per compte propi. Segons ell, la possibilitat de crear un sistema global en funció del que s’ingressa seria “complicat”, pel que suggereix que la quota a pagar s’estableixi “en funció del salari mínim i per sectors o més genèric, però que es tinguin en compte els diferents sectors”. Per la seva part, el conseller general d’SDP Víctor Naudi opta “per cotitzar en funció dels ingressos”, i remarca “la necessitat d’una reforma sanitària i de la Llei de la CASS”. Aquesta darrera reforma creu que hauria d’incorporar “nous mecanismes per controlar les baixes” i evitar-ne un mal ús. “Si s’hauria d’eximir els autònoms d’abonar les cotitzacions quan estan de baixa és un aspecte que s’ha d’estudiar bé. És clar que cal algun tipus de carència”, hi afegeix.

Paral·lelament, el Govern ha encomanat un estudi econòmic i jurídic per buscar sistemes alternatius de cotització que confia de tenir enllestit aquesta tardor. Les darreres xifres apunten que la meitat dels autònoms paguen el cent per cent de la quota, que són 434 euros cada mes.

LA CASS TÉ PENDENTS DE COBRAR PROP DE 250.000 EUROS

La Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) té pendents de cobrar prop de 250.000 euros en cotitzacions de treballadors per compte propi entre el 2010 i aquest any.

El Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA) va publicar ahir les cotitzacions pendents. En total indica que hi ha 33 persones assegurades a les quals no ha pogut localitzar i que tenen pendents d’abonar cotitzacions antigues, que ascendeixen fins als 251.000 euros. Pel que fa als imports reclamats van des dels 1.356 euros –15 mesos en els quals no es va abonar el corresponent import– fins als 13.693 euros –33 mesos. A més, segons s’especifica a les corresponents resolucions, s’hi hauran d’afegir els recàrrecs que es continuïn generant fins a l’abonament de l’import pendent.

Es tracta, però, d’un percentatge reduït. Les darreres xifres de la CASS, pertanyents al maig, apunten que hi ha 5.696 persones que treballen per compte propi al país. Malgrat el darrer increment de les cotitzacions de l’abril –que ha suposat un creixement del 2%– es tracta d’una de les xifres més elevades dels darrers anys. Segons les darreres estadístiques, fetes públiques per Govern, l’any passat, prop de la meitat van poder reduir-se una part de la quota. Així, 260 estaven obligats a pagar el 75%, 1.406 el 50% i 296 el 25%.

tracking