Política

Saboya confia que SDP i Ld'A prioritzin “l'interès general”

Opina que s’han mantingut allunyats del pacte d’Estat “per raons tàctiques”

Saboya confia que SDP i Ld'A prioritzin “l'interès general”ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, espera que Socialdemocràcia i Progrés (SDP) i Liberals d’Andorra (Ld’A) se sumin al pacte d’Estat per encarar les negociacions amb Europa a partir del setembre. “Confio que a poc a poc torni a imperar la visió d’interès general i aquells que per alguna raó o una altra han optat per no ser-hi presents es tornin a incorporar o que s’integrin”, va expressar ahir durant la presentació del llibre de la vint-i-vuitena Diada andorrana de la Universitat Catalana d’Estiu (UCE). Saboya va apostar per “treballar més enllà de la tàctica política”, que a parer seu ha mantingut allunyats els dos partits que a hores d’ara no formen part de la taula de negociacions, i va dir que espera que “siguin capaços de superar-ho i posar per davant l’interès general”.

D’aquesta manera, va assenyalar que les forces polítiques “seran molt més útils” defensant les posicions en el si del pacte d’Estat i va reiterar que “la porta l’hem mantinguda oberta des de sempre”. El ministre, però, va dir que veu “molt difícil” que Ld’A defugi un acord institucional que “defensa el millor acord d’associació amb Andorra”. “Em costa molt entendre per què”, va confessar.

En declaracions als periodistes, Saboya va afirmar que malgrat que encara no hi ha hagut cap negociació formal amb les autoritats europees, la posició de la UE és “sensible” a les “línies vermelles” que manté el Govern, com ara l’acord duaner. “Sempre ens han manifestat que estan a l’escolta i disposats a buscar solucions i han manifestat la voluntat d’integrar al màxim els acords existents al nou acord i que la substància dels existents es pugui recollir de forma adequada”, va exposar. Tot i recalcar que es tracta d’una “posició de sortida” i que ara per ara encara “tot està per fer”, es va mostrar esperançat que els agents polítics i socials andor­rans podran “ser capaços de trobar un equilibri entre la participació al mercat interior de la Unió Europea i la defensa de les particularitats” del país.

El ministre va assenyalar que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea no modificarà el calendari de trobades dels petits estats almenys durant la resta de l’any, però va admetre que sí que “hi podrà haver impactes en el ritme de les negociacions”.

DIADA ANDORRANA SOBRE CANVI CLIMÀTIC A L'UCE

La Diada andorrana de la XLVIII Universitat Catalana d’Estiu (UCE) estarà dedicada al canvi climàtic. Les jornades estaran formades per dinou ponències presencials i quatre de no presencials i tindran lloc el 20 d’agost al liceu Charles Renouvier de Prada de Conflent. La presidenta de la Societat Andorrana de Ciències (SAC), Àngels Mach, va presentar ahir la diada al Museu de l’Electricitat de FEDAcultura acompanyada del ministre Saboya i el director general de FEDA, Albert Moles.

A més de les jornades, l’acte va servir per presentar el llibre Andorra i els Petits Estats d’Europa, un volum que recull les ponències que es van presentar l’any passat a l’UCE i que són les úniques de la universitat que s’han editat. El llibre integra una vintena de conferències sobre les relacions institucionals entre els petits estats del continent, entre les quals la que va pronunciar Saboya sobre el nou marc de relacions uns mesos després d’iniciar les converses amb la UE per l’acord d’associació.

tracking