Temor a un atemptat

Els Tedax han actuat en pocs mesos 5 cops per bosses abandonades

Els últims mesos hi ha hagut fins a cinc alertes falses per maletes o bosses sospitoses i han derivat
en intervencions dels Tedax

Els Tedax han actuat en pocs mesos 5 cops per bosses abandonadesFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Una maleta oblidada a la vorera davant d’un portal del carrer de l’Aigüeta va provocar una onada de pànic davant la possibilitat que contingués un explosiu i va obligar a tallar tots els carrers del voltant i a la intervenció dels Tedax. Un cop acabada l’actuació, destruint l’interior de la maleta on hi havia bàsicament documents, va arribar un avís d’una altra bossa en un portal. Novament, falsa alarma.

En els últims mesos s’han produït fins a cinc falses alarmes, arran de la psicosi pels atemptats que han tingut lloc en diferents països europeus. A banda del d’ahir, els Tedax van haver d’intervenir d’avisos a l’edifici de la seu de Socialdemocràcia i Progrés, a l’aparcament de la central de Banca Privada d’Andorra a Escaldes, en un bingo i en un aparcament del Prat de la Creu. En tots els casos eren bosses o maletes oblidades pels propietaris que no van ser reclamades immediatament i van derivar en l’actuació dels experts en explosius de la policia.

En el cas de divendres, la policia es va dirigir al carrer Pere d’Urg, cantonada amb l’Aigüeta, on hi havia un equipatge abandonat, va detallar aquest cos policial al Diari.

Segons Josep Lluís Guerrero, veí de la zona, la bossa va estar allà tot el dia. “Visc aquí mateix, passejo el gos i la maleta, que era gran i vella, hi era des de les deu o onze del matí. Ningú no en va fer cas fins que algú va trucar a la policia”, va assegurar Guerrero. Això va passar a les 20.42 hores, quan la policia va rebre l’avís. Fins a la zona es va desplaçar una unitat dels Tedax, especialitzada en explosius.

Al costat hi havia un restaurant. Un dels seus treballadors, que no va voler ser identificat, va indicar que els agents primer van fer entrar tots els clients que hi havia a la terrassa a l’interior del local, però després van optar per desallotjar l’establiment, que va romandre una hora i mitja tancat.

Van tallar la zona

Alícia Roman, propietària de la fruiteria Cocopinya, va explicar que van acordonar la zona i no deixaven passar ningú. “Van començar a dir que hi havia un paquet sospitós i no ens van donar informació. Van portar els gossos i després el robot”, va relatar.

Des del balcó, Josefa García, una dona de 84 anys, va mirar atentament tot el que passava. Va assegurar que primer va arribar la policia amb uns gossos, després amb uns maletins, “i van treure pantalles”. Ningú va reclamar aquesta bossa, per això els agents van optar per disparar contra la valisa, que és el que es fa en aquests casos, van indicar les fonts policials. “Van disparar per si era una bomba”, va precisar Roman. Però quan semblava que tot havia passat, una altra veïna va alertar que hi havia una segona maleta abandonada, en aquest cas al carrer de la Sardana. “Va trucar una altra dona i va dir que al seu portal hi havia una maleta petita. Llavors la policia va anar cap allà amb el gos”, va exposar Guerrero.

Per la seva part, García veia des del seu balcó com els policies “anaven d’un lloc a l’altre i d’un bloc a l’altre”. I és que la mateixa unitat dels Tedax es va desplaçar del lloc on estava la primera maleta a la segona, ja que estava al costat. En aquest cas, però, sí que va sortir la propietària de la bossa. Es tracta d’una dona que s’havia oblidat la valisa i va trucar a la policia per informar.

Al final dues maletes i les dues sense explosius. Per això, malgrat que Guerrero creu que la policia va seguir el protocol que pertocava, considera que s’ha arribat a un punt de psicosi. “Una maleta en aquesta zona, tot el dia en un edifici, si fos al Govern o al comú pot haver-hi una mica de temor, però aquí... Jo crec que va ser una mica de psicosi”, va destacar el veí.

No té la mateixa opinió Roman, la propietària de la fruiteria: “Per les circumstàncies que estem, no la veig de psicosi, la veig una mesura bona.” No obstant això, Roman pensa que haurien d’haver desallotjat tota la zona. “Si esclata vés a saber on pot arribar l’ona expansiva”, va dir.

ELS PSICÒLEGS PARLEN D'UNA DISCIPLINA DE DESCONFIANÇA

El president del Col·legi de Psicòlegs d’Andorra, Òscar Fernández, explica que des de fa uns mesos la gent té un excés d’informació que arriba a l’instant des de les xarxes socials i la televisió sobre atemptats cada cop més propers, que fa que “s’alarmi molt en funció de coses molt petites”, com pot ser una maleta oblidada. “Hi ha una mena de psicosi col·lectiva que fa que només que una persona s’espanti creï alarma entre la resta que té al costat”, va indicar. Fernández creu que avui dia hi ha “un clima de desconfiança cap a tothom que ens fa sospitar de qualsevol persona que sigui diferent a nosaltres”. El president dels psicòlegs indica que un fet com el de divendres no hauria succeït fa pocs anys. “La persona que s’hagués trobat la maleta no tan sols no hauria trucat a la policia, sinó que l’hauria obert per si podia saber qui n’era el propietari”, va dir.

tracking