Parc d'animals

El comú lauredià negocia la concessió de Naturlandia

La majoria està estudiant seriosament la proposta d’una societat estrangera per fer-se càrrec del parc a canvi d’un pagament anual

El comú lauredià negocia la concessió de NaturlandiaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Sant Julià està negociant amb una empresa forana la concessió de Naturlandia a canvi d’un pagament anual, segons van informar fonts properes a la corporació. Aquesta seria l’opció principal amb la qual treballa la majoria de Laurèdia en Comú per trobar una sortida a la complicada situació econòmica del parc d’animals. Naturlandia està suposant una càrrega econòmica impossible de suportar per a les arques lauredianes, fins al punt que la parròquia es troba al límit (com a mínim) del deute màxim que es permet a les corporacions locals, equivalent a dues vegades els ingressos anuals. Les mateixes fonts van indicar que el comú té altres opcions per al parc però que en aquest moment han passat a ser el pla B. L’oferta és seriosa i altres fonts van indicar que el cònsol major, Josep Vila, s’hauria traslladat a Barcelona per negociar en persona amb l’empresa interessada.

La societat forana, en principi, apostaria per mantenir l’estructura actual del parc, però té la intenció d’afegir noves àrees a les cotes més baixes. No ha transcendit encara quin és el tipus de complement que oferiria, tot i que sembla clar que no serien noves activitats o esports. El comú també està molt interessat en aquesta operació perquè significaria una sortida ideal per al laberint en què s’ha convertit Naturlandia. En aquests moments encara s’està desenvolupant una auditoria de gestió del parc, encarregada pel comú, perquè es determini quines són una per una les seccions, el seu impacte econòmic, quant necessiten per funcionar i quin és el seu possible dèficit d’explotació. La majoria comunal considera que aquesta és una eina indispensable per establir quina és la situació real del parc, al detall, i hauria de servir per definir una hipotètica reforma de Naturlandia.

10,8 milions en pèrdues

Altres fonts properes a la corporació van indicar que la concessió seria una fórmula màgica perquè el comú deixaria de fer aportacions milionàries per cobrir els dèficits de Naturlandia. L’ideal seria la venda, però aquesta opció sembla impossible amb una oferta de mínims que compensi la inversió, si s’analitza la situació econòmica del parc.

Naturlandia ha perdut 10,8 milions del 2010 al 2015 amb una mitjana propera als dos milions d’euros anuals en números vermells. L’últim exercici tancat, el del 2015, va significar 1,7 milions en negatiu. Des d’aquest punt de partida l’única aspiració a curt i mitjà termini és intentar reduir aquest dèficit perquè l’opció de passar a donar beneficis sembla llunyana. El mètode de concessió permetria al comú centrar-se a solucionar els pagaments pendents amb la certesa que no haurà de fer més aportacions anuals, tot i que el 2016 també es preveu dèficit.

INQUIETUD PER LA TARDANÇA A CONVOCAR LA REUNIÓ DE POBLE SOBRE EL PARC

La majoria comunal de Laurèdia en Comú havia previst inicialment convocar una reunió de poble per al juliol on s’havia d’informar de la situació de Naturlandia i les possibles solucions. La reunió es va ajornar perquè el comú va considerar que no hi havia marge de temps en haver rebut tard l’auditoria sobre el parc. La trobada tampoc va ser traslladada a l’agost amb la justificació de la possible escassa afluència de ciutadans per les vacances. La trobada s’ha establert al setembre i, segons fonts properes a l’oposició, hi ha certa inquietud perquè se sospita que el cònsol voldria guanyar temps. Aquesta voluntat de retardar dos mesos la trobada, segons les mateixes fonts, passaria perquè el comú s’ha adonat que no té una solució per al parc, més enllà que fructifiquin les negociacions per a la concessió. Segons aquesta versió, Josep Vila voldria allargar la compareixença el màxim possible per aconseguir un acord que poder anunciar en la reunió de poble com a sortida per al problema econòmic del parc d’animals. Les fonts properes a l’oposició van destacar que si aquesta és la tàctica els causa inquietud perquè en cas que no culmini bé aquesta opció es temen que el comú a hores d’ara no sap què fer amb el parc.

tracking