Política

Martí confirma Casadevall com a secretari general del Govern

El secretari general de Govern va posar el seu càrrec a disposició per la viculació familiar amb la defensa del Cierco a la causa BPA

Jordi Casadevall posa el càrrec a disposició de Martí pel 'cas BPA'Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Antoni Martí, ha confirmat avui a Jordi Casadevall com asecretari general del Govern, després que aquest darrer posés el seu càrrec adisposició per la seva vinculació familiar amb la defensa dels interessos delsaccionistes majoritaris en les diversescauses judicials de l’afer Banca Privadad’Andorra.

En una carta adreçada avui al secretari general, Martí ha reafirmat la sevaconfiança i ha agraït a Casadevall la lleialtat i honestedat demostrades al llarg delsúltims dies, segons ha informat l'executiu en un comunicat.

Tots dos han acordat que Casadevall –en tant que màxim responsable del gabinetjurídic- s’inhibeixi de tot el relatiu a les causes judicials obertes en l’afer BPA. Martíha volgut deixar clar que aquesta decisió"no implica una manca de confiança en elsecretari general, sinó que s’adopta per preservar la bona imatge i el bon nom delgabinet jurídic del govern".

El motiupel qual Casadevall va posar el seu càrrec a disposició de Martíes troba en el recent nomenament d’Enric Casadevall Pallé, cosí del secretari general de Govern, com un dels nous responsables de la defensa dels germans Cierco en l’afer BPA. Els antics màxims accionistes de Banca Privada tenen diferents accions legals contra l’executiu derivades de la intervenció i posterior procés per a la subhasta del que ara és actualment Vall Banc. Enric Casadevall Pallé i l’excomissària de policia Maribel Lafoz han substituït l’excap de Govern Jaume Bartumeu al capdavant de la representació legal dels Cierco.

Jordi Casadevall com a secretari general de l’executiu és responsable del gabinet jurídic. I és precisament l’equip jurídic de l’Estat qui s’encarrega dels múltiples afers jurídics relacionats amb les accions legals del cas BPA, majoritàriament de la defensa davant recursos i demandes. En aquest context, Jordi Casadevall ha volgut posar el càrrec a disposició perquè sigui Toni Martí qui jutgi si és convenient que segueixi, tenint en compte les suspicàcies que es poden aixecar.

Tot i la decisió de Martí, fonts properes a l'executiu van informar que el cap de govern és conscient que si hi ha problemes totes les mirades apuntaran cap a Casadevall. Les mateixes fonts de l’executiu van informar que l’afer deixa el president del Consell Superior de la Justícia en fals. Enric Casadevall Medrano és pare de Jordi Casadevall i oncle d’Enric Casadevall Pallé. El president del CSJ no té cap superior a qui posar el càrrec a disposició en cas que consideri que està afectat de la mateixa manera que el seu fill per la relació familiar.

Demanda dels cierco

D’altra banda, Martí, durant la visita que va realitzar ahir a la casa de colònies d’AINA, es va referir a la petició dels advocats dels germans Cierco perquè presti declaració, conjuntament amb Jordi Cinca i Gilbert Saboya, en el marc de la demanda contra l’executiu i l’Institut Nacional Andorrà de Finances. “No tenim gran cosa a dir. Si la senyora batlle així ho determina i ho troba oportú hi anirem. No faltaria més i no tenim res a amagar. Farem el que ens manin i ben contents de fer-ho”, va indicar Martí. I hi va afegir que “estem molt confortables amb el gabinet jurídic de Govern”, a més de recordar que la petició de declaració s’ha fet dins el plet administratiu que va endegar la família Cierco en què reclama “més de 400 milions d’euros a l’Estat andorrà. Més de 400 milions!”

POSSIBLE REUNIÓ AMB LES EMPRESES D'ASSEGURANCES

El cap de l’executiu es va referir ahir a la petició de l’Associació d’Asseguradors d’Andorra de comptar amb un temps d’adaptació a la nova Llei reguladora de l’actuació de les companyies d’assegurances, amb l’objectiu d’incorporar els requisits que estableixen les recomanacions del GAFI en relació amb la lluita contra el blanqueig de diners o valors producte de la delinqüència internacional i contra el finançament del terrorisme. Martí va assegurar que és un tema “molt sensible” i va indicar que “alguna trobada es farà amb l’entitat per parlar-ne”. El cap de Govern es va felicitar perquè les demandes s’han fet “en positiu” i entenent que el seu futur i el del país passa per una adequació a l’entorn europeu. “No tothom veu l’entorn europeu com el llop que es menjarà les ovelletes andorranes”, va dir.

EL GOVERN ESTUDIARÀ SI CANVIA ELS CONTRACTES DE NETEJA

El cap de Govern, Toni Martí, va mostrar ahir la predisposició de l’executiu a tornar-se a reunir amb els representants de l’Associació d’Empreses de Neteja (AENA) després que el president de l’entitat denunciés que el sector ha arribat a una situació insostenible, ja que arran de l’augment en un punt de la cotització a la CASS els contractes amb les administracions han quedat desfasats. Martí, que va admetre que l’administració té molts contractes de neteja d’edificis amb aquestes empreses, va recordar que el ministre de Finances, Jordi Cinca, s’ha reunit en anterioritat amb l’associació i que hi ha prevista una segona trobada per analitzar les demandes.

“El Govern no diu ni que sí ni que no. Es tracta de contractes en vigor i es podria analitzar, ho dic en condicional, uns canvis al tomb d’aquestes concessions”, va explicar el cap de l’executiu, que va afegir que “una cosa són les queixes, que no dic que no siguin legítimes, i una altra cosa és que hi hagi una obligació per part del Govern”.

MARTÍ I QUATRE MINISTRES VISITEN LA CASA DE COLÒNIES D'AINA

Toni Martí, acompanyat dels ministres Francesc Camp, Xavier Espot, Gilbert Saboya i Olga Gelabert, van visitar ahir al migdia la casa de colònies d’AINA i van compartir una estona amb els infants que hi fan estada. El cap de Govern va agrair la tasca que fa mossèn Ramon Rossell a la instal·lació i també la dels monitors que tenen cura dels nens.

Jordi Casadevall posa el càrrec a disposició de Martí pel 'cas BPA'

tracking