Justícia

Estrasburg decidirà sobre el dret de recurs al país

Un ciutadà panameny, condemnat en rebel·lia per Corts per blanqueig de diners, va denunciar l’Estat perquè no pot anar al Superior

Estrasburg decidirà sobre el dret de recurs al país

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala tercera del Tribunal Europeu dels Drets Humans d’Estrasburg celebrarà el mes d’octubre vinent la vista oral per decidir sobre la demanda presentada contra l’Estat pel ciutadà panameny Ernesto Chong Coronado, condemnat pel Tribunal de Corts a cinc anys de presó, tres dels quals ferms, per blanqueig de diners procedents del narcotràfic. Chong va demandar Andorra en considerar que se li ha vulnerat l’article 6 del conveni per a la protecció dels drets humans i les llibertats fonamentals, en no haver-se respectat el dret a presentar recurs al Tribunal Superior contra la sentència dictada per Corts l’abril del 2014.

La sala escoltarà els arguments de l’advocat del ciutadà panameny, l’andorrà Alfons Clavera, que dilluns va presentar a Estrasburg l’escrit en què contesta a les al·legacions que els serveis jurídics del Govern van elevar fa unes setmanes al Tribunal dels Drets Humans contra la demanda de Chong. En aquest cas, l’executiu considera que Estrasburg no pot entrar a jutjar la qüestió perquè el processat no ha exhaurit totes les vies possibles per recórrer contra una sentència en què també es va trobar culpable el seu pare.

Com que tant pare com fill van ser jutjats en rebel·lia, el Codi de Procediment Penal andorrà només preveu que puguin presentar un recurs d’audiència davant del Tribunal de Corts. Però per fer-ho, a diferència del que passa quan s’eleva un recurs al Superior, Chong hauria d’estar present a la sala. En aquest cas, en tenir una ordre de detenció nacional, seria automàticament arrestat i ingressat a la Comella per complir la condemna de manera provisional.

Jurisprudència d’Estrasburg

Clavera, segons va explicar al Diari, manifesta a l’escrit presentat davant l’Alt Tribunal que, tal com reconeix la jurisprudència d’Estrasburg, s’ha de garantir l’execució de la pena imposada pels tribunals andorrans, però que això no pot comportar mai deixar buit de contingut o limitat el dret al recurs. “El dilema d’aquesta demanda està entre la justícia andorrana que vol garantir l’execució de la pena i el dret del meu client a un procés equitatiu”, va assenyalar Clavera, que va assegurar que els arguments del Govern no tenen “cap fonament”.

Si la secció tercera del Tribunal dels Drets Humans acaba donant la raó a Chong, és a dir, que l’Estat no garanteix el dret al recurs, la primera conseqüència serà un canvi en el Codi Penal andorrà per permetre que un condemnat en rebel·lia el pugui presentar sense estar present a la sala. La segona conseqüència seria econòmica, ja que el recurrent reclama mig milió d’euros per perjudicis morals i que se li retornin 451.000 euros més que té en un compte andorrà actualment bloquejat a l’INAF.

La sentència que resulti de la vista oral no serà definitiva, ja que les dues parts podrien recór­rer davant la gran sala del Tribunal Europeu dels Drets Humans. Una última instància que Clavera va indicar que utilitzarà si la decisió de la secció tercera d’Estrasburg no és favorable als interessos del seu client.

REPRESENTANT D'UN 'NARCO' COLOMBIÀ

Ernesto Chong Coronado i el seu pare eren els representants a Panamà de l’empresa DMG, propietat de David Murcia Guzmán, un narcotraficant colombià condemnat a 30 anys de presó al seu país i a 9 més al Estats Units, on actualment compleix condemna. El Tribunal de Corts els va sentenciar a presó per blanqueig de diners procedents de les activitats de narcotràfic de Murcia, ja que haurien creat unes 200 empreses que s’encarregaven de netejar els diners il·lícits enviats pel narco colombià entre el 2008 i el 2009.

A pare i fill se’ls va obrir un judici a Panamà que va ser sobresegut, però Corts va considerar que els prop de 600.000 euros que la parella tenia en un compte andor­rà procedien del blanqueig de diners obtinguts pel tràfic de cocaïna de Murcia. Chong Coronado no tan sols n’era el representant, sinó també amic de joventut.

tracking