Reportatge

Descobrir el català amb l'oci

Canillo acull estudiants de tretze nacionalitats diferents que aprendran la llengua del Principat a través del patrimoni cultural i natural.

Descobrir el català amb l'ociANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

audir de les vistes del Roc del Quer, endinsar-se en la natura de la vall d’Incles, relaxar-se a Caldea, transportar-se amb la música de Lídia Pujol o patinar al Palau de Gel, a Canillo, són algunes de les activitats que serviran perquè joves d’arreu de món aprenguin el català.

En concret, ahir van arribar 31 estudiants d’indrets tan llunyans com els Estats Units, Israel o d’altres de més propers com Sèrbia, Alemanya o Rússia. Tots ells amb un objectiu comú: aprendre el català i endinsar-se en la cultura que envolta aquesta llengua en el marc de la quinzena edició del Campus de la llengua catalana, organitzat per l’Institut Ramon Llull. Per això, primer van fer una estada d’una setmana a Girona, mentre que ara se’n quedaran a una altra a la par­ròquia de Canillo. “Crec que la sinergia entre el vessant lingüístic i històric és molt important. Per això, els que fem el Campus universitari de llengua el lliguem a una parròquia”, va relatar el ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover.

Precisament ahir els estudiants van rebre la benvinguda per part de les autoritats del país, com Jover o el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó. Una de les que van assistir a l’acte és Jovana Djokic, una jove sèrbia de 24 anys que fa tres anys que estudia el català. “És una mica diferent de tot, no és castellà, ni francès, ni italià, és una llengua autèntica. Una cultura molt bonica i la gent m'agrada molt”, va dir en un català perfecte.

En un protocol·lari acte, el punt de distensió el van posar els mateixos alumnes, que van dipositar gorres als caps de les autoritats andorranes que podien ser vermelles, blaves o grogues, els colors de la bandera del país i amb un missatge clau: Català sense límits. Un d’aquests estudiants va ser Godric Rochlen, que ve de Califòrnia. “M’agrada molt aprendre aquesta llengua”, va confessar.

José Antonio Marina, coordinador del campus, va indicar que la iniciativa va néixer per portar els joves a Andorra, Mallorca o Girona, “destins menys turístics”.

tracking