Projecte de llei

Els policies tindran prohibit exercir cap càrrec públic i estar en política

Agents i penitenciaris hauran de fer un informe, un registre i una valoració mèdica quan facin servir una arma o un mitjà coercitiu

El projecte de llei de la policia prohibeix als agents participar en partits políticsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els membres del cos de policia tindran prohibit exercir cap càr­rec públic i participar en un partit polític. Aquesta és una de les novetats que s’inclou en el projecte de llei de modificació de la Llei del cos de policia que ahir va aprovar el Govern conjuntament amb els projectes de modificació de la Llei del cos penitenciari i de creació de la Llei del cos de bombers. En el cas de policies i carcellers els canvis en les lleis tenen com a objectiu unificar el règim jurídic que se’ls aplicarà i adaptar els textos vigents al context actual. Així, els canvis legislatius també preveuen reforçar els requisits i les condicions per a l’ús d’armes de foc i dels mitjans de subjecció i coercitius dels membres dels dos cossos. Concretament, cada cop que es faci servir aquests tipus d’instruments hi haurà d’haver un informe, un registre i una valoració mèdica. Aquesta obligació ja formava part del reglament del cos penitenciari i a partir que s’aprovin els canvis legislatius també ho hauran de fer els policies. Els canvis també preveuen la regulació del secret professional dels agents.

Els nous textos, que en els propers dies seran tramesos al Consell General, van ser presentats ahir pel titular de la cartera de Justícia i Interior, Xavier Espot, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. En el cas tant de policies com de penitenciaris les reformes també preveuen l’ampliació de l’àmbit d’actuació dels cossos fora de territori andorrà, si així ho preveuen els convenis o els acords internacionals, en situacions excepcionals o d’emergència.

Trasllat de presos i vis-a-vis

La modificació de la Llei dels penitenciaris posa negre sobre blanc l’adscripció del departament i del cos al ministeri de Justícia, el que ha de permetre que els agents puguin participar eventualment en el trasllat dels interns i en l’execució de penes i mesures privatives de llibertat de caràcter domiciliari. Espot va aclarir que això no vol dir que un cop aprovats els canvis els agents penitenciaris passin a fer automàticament aquestes tasques. Com va publicar el Diari, també es fixa que en un any hagi d’estar en marxa un espai perquè els interns al centre penitenciari puguin gaudir del vis-a-vis.

Els canvis també s’han aprofitat per modificar i harmonitzar les estructures jeràrquiques dels cossos per acomplir els pronunciaments judicials i ampliar les perspectives de carrera professional. S’han canviat els requisits per optar a una plaça vacant de nova ocupació eliminant les limitacions relatives a l’edat, reforçant les exigències en matèria de titulació i reforçant les exigències en matèria d’honorabilitat relacionada amb delictes dolosos o imprudents vinculats a l’exercici de la funció pública.

Llei després de 55 anys

Gairebé 55 anys després de la creació del cos de prevenció i extinció d’incendis i salvaments, els bombers tindran una llei pròpia. “Amb l’aprovació de la llei dels bombers es cobreix una matèria pendent”, va assenyalar Espot, que va detallar el contingut de la nova regulació. Com també va avançar el Diari, un dels fets més destacables és la possibilitat que es dóna als bombers de fer vaga. Un aspecte que no es preveu en la reforma de les lleis de la policia i dels penitenciaris. Es crearà un comitè mèdic que avaluarà l’estat físic, sensorial i psíquic dels bombers.

tracking