Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
salut

Martí sobre la reforma sanitària: "Un pla és criticable si se'n té un d'alternatiu, però de moment no en veig cap"

Confia que es pugui assolir un pacte d'Estat, ja que són qüestions que van més enllà de la legislatura
El cap de Govern ha participat amb les autoritats de la parròquia als actes de festa major.

Martí sobre la reforma: "Un pla és criticable si se'n té un d'alternatiu, però per ara no en veig cap"

El cap de Govern ha participat amb les autoritats de la parròquia als actes de festa major.

C. G. / ANA
Actualitzada 26/07/2016 a les 17:10
Cops directes del cap de Govern a l'oposició parlamentària aquest migdia. En el marc del tradicional ball de l'Esbart Santa Anna i malgrat la tonalitat festiva del moment, Toni Martí ha volgut deixar certs aspectes sobre l'actualitat política i ha respòs diverses crítiques contra la gestió del Govern que no comparteix. Ha començat pel nou model sanitari que va detallar ahir el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, en compareixença pública davant la comissió de Sanitat. Martí ha lamentat que la "crítica per la crítica" no permet "avançar gaire" i ha respost que el pla és concret, amb mesures a mig, curt i llarg termini. "En política, un pla és criticable quan se'n té un d'alternatiu, i de moment no en veig cap", ha sentenciat, davant les queixes de l'oposició que no havien vist durant l'exposició de Marfany mesures concretes.

Malgrat tot, el cap de Govern confia que, aquí sí, es pugui assolir un pacte d'Estat, ja que són qüestions que van més enllà de la legislatura i no s'han d'utilitzar per desgastar un Govern. "Aquestes reformes són pel poble i qui faci política amb això no l'està beneficiant", ha manifestat. Per aquest motiu ha assegurat que no cal esperar a la tardor per començar a treballar el pacte d'Estat: "Si em volen veure a l'agost, estic a Andorra".

El cap de Govern ha recordat que un dels objectius de la reforma sanitària és fer sostenible el sistema i no seguir esgotant les reserves. En cap cas, hi ha afegit, es planteja una apujada de les cotitzacions a curt termini. Martí ha assegurat que no n'hi haurà aquesta legislatura i que és un tema que no s'estudiarà fins que no millori la situació econòmica.

Martí també ha analitzat la situació en què es troba el que ha de servir per tirar endavant les negociacions amb la Unió Europea. Ha lamentat que el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, justifiqui la seva sortida amb coses "que no són veritat". "I no ho dic jo", ha afegit, "ho diu el PS, que no hi ha motius per abandonar i que les coses s'estan fent relativament bé".

Finalment, el cap de Govern també ha valorat la supressió de l'IGI reduït i com els afectats s'han mostrat contraris a aquesta mesura. Considera que només es pot parlar d'IGI reduït quan s'està entorn d'un 20% d'impost. "Amb un 4,5% fer un reduït té molt poc marge", ha assegurat. Per tot plegat, ha reconegut que "no la vam encertar" aplicant aquesta mesura, també perquè ha generat "greuges comparatius". Aposta per posar tothom en un IGI general i ha seguit insistint en la possibilitat que tot quedi definit a la futura llei del pressupost per al 2017.

 
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477