Sistema sanitari

El ministre adverteix que la reforma sanitària “tirarà endavant sí o sí”

Els grups de l’oposició lamenten “la poca concreció” d’Álvarez respecte al nou sistema

El ministre adverteix que la reforma sanitària “tirarà endavant sí o sí”Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“El nou model sanitari es tirarà endavant sí o sí, però el més desitjable és que es faci amb el màxim consens”. Amb aquestes paraules el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va convidar ahir els grups parlamentaris a sumar-se a la crida del Govern a tancar un pacte d’Estat per a la reforma de la sanitat. A la bancada demòcrata, la que dóna suport al Govern, ja la té convençuda. “La reforma és inajornable i des del grup de DA pensem que l’hem de treure del debat polític i per això cal un pacte d’Estat”, va assenyalar el president suplent d’aquest grup parlamentari, Miquel Aleix. No ho tindrà tan fàcil amb l’oposició que ahir va coincidir a lamentar “la manca de concreció” de les línies bàsiques de la reforma presentades pel ministre de Salut.

Des del grup liberal, la consellera general Carine Montaner va assenyalar que aquestes línies ja “fa temps que estan marcades”. Va recordar que les va delimitar el dar­rer Govern liberal i que des de l’any 2010 “no s’ha fet gran cosa” i que és l’executiu qui “pot fer, qui pot actuar i qui pot plasmar certes accions”. Montaner no va concretar si els liberals s’afegiran al pacte d’Estat i es va remetre a conèixer i analitzar l’esborrany d’acord que Álvarez Marfany enviarà aquesta setmana als consellers.

També esperaran a rebre l’escrit els parlamentaris del Partit Socialdemòcrata. La consellera general Rosa Gili va insistir a assenyalar la poca concreció de les explicacions del ministre i va indicar que serà difícil saber “el nostre paper” fins que no coneguin què se’ls dirà. “El que volem són fets i que la sanitat pública de qualitat funcioni per a tots”, va assenyalar la consellera. Gili va recordar que DA no els necessita perquè tenen “la majoria absoluta” i va advertir que “si només ens volen per compartir la mala papereta davant dels ciutadans no ens trobaran”.

Des de Socialdemocràcia i Progrès, la consellera general Sílvia Bonet també va indicar que li hauria agradat un major detall i va recordar que “sempre estan oberts” a prendre part en taules de treball o a treballar en equip. “Si el treball que es planteja és seriós i no consisteix a seure en una taula per donar voltes donarem suport a aquesta proposta”, va indicar Bonet, que va assenyalar que la línia vermella d’SDP serà que “no hi hagi retallades”.

Quant al ministre, va recordar que enviarà als grups l’esborrany de pacte d’Estat aquesta setmana i que a la tardor seria desitjable comptar amb una resposta per part dels consellers generals. “La tardor podria ser la data límit per aconseguir el major suport polític i fer que la reforma sigui més eficient”, va indicar.

Álvarez Marfany, en un moment de la compareixença, va assenyalar que un pacte d’Estat fa que les preguntes dels consellers siguin constructives i “no capcioses com passa a vegades a les comissions”. Gili va retreure al ministre aquesta afirmació, fet que el va portar a rectificar tot seguit”.

tracking