Temporal

Les tempestes provoquen incidències a la carretera i danys al tabac

El túnel del Pont Pla es va tancar durant una hora i els bombers van fer sis intervencions

Les tempestes provoquen incidències a la carretera i danys al tabacXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les precipitacions que es van registrar ahir al matí i a la tarda van provocar diverses incidències arreu del país: els bombers van haver de fer sis intervencions, el túnel del Pont Pla va romandre una hora tancat, mentre que diverses pedregades van malmetre part dels conreus de tabac.

Arran de la pluja intensa que es va registrar a la tarda a Andorra la Vella van caure els dos magnetotèrmics del túnel del Pont Pla i, per aquest motiu, van deixar de funcionar les comunicacions i la il·luminació d’aquesta infraestructura durant aproximadament una hora, segons van informar fonts de l’Agència de Mobilitat al Diari. D’altra banda, també van fallar els magnetotèrmics dels túnels de la Pedrera i Sant Antoni, però en aquest cas no va ser necessari tancar-los, va exposar Mobilitat.

A més, cap a les 18.30 també va caure part del sistema de semàfors i de pòrtics a Andorra la Vella, alguns dels quals van deixar de funcionar i es va tardar més de dues hores a arreglar-los. A més, a Sant Julià de Lòria també es va espatllar un semàfor.

Per la seva part, els bombers van assenyalar que van haver de fer un mínim de sis intervencions a conseqüència de les precipitacions. Tres d’elles van ser per “petites” inundacions en domicilis d’Escàs i de la Massana, mentre que les altres tres per esllavissades “menors” de roques al Coll d’Ordino, Racons de Canillo o la Cortinada.

Més enllà d’aquestes incidències, les precipitacions també es van deixar notar als camps de cultius. Tot i que encara és d’hora per avaluar l’afectació, el mal temps va provocar danys a les produccions de tabac, principalment, a les parròquies altes com Ordino, la Massana o Canillo on va pedregar al matí i a la tarda, segons l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA).

Més incidència a la tarda

En aquest sentit, Àlex Gaspà, vicepresident de l’APRA, va destacar que “va pedregar bastant”, especialment, a la tarda. “Fins al matí els danys es veien moderats”, va exposar Gaspà, que va afegir que la calamarsada de la tarda va ser més intensa.

En el cas d’Ordino, els cultius més malmesos van ser els compresos entre la Cortinada i les Salines. “Al matí a Ordino n’hi havia poquet, però de la Cortinada fins a les Salines hi ha hagut molta afectació”, va exposar Gaspà. A més, va afegir que també tenia constància que la pedregada havia provocat danys a la Massana. Per un altre costat, el mal temps també va causar estralls als cultius de tabac de Canillo, segons va destacar el productor de tabac Ricard Riba en el seu compte de Twitter.

Malgrat que els productors tenen constància que les dues pedregades d’ahir van malmetre part de la collita, van exposar que encara és d’hora per fer un balanç de les afectacions. “Sí que hi ha hagut danys, però no puc dir un tant per cent de l’afectació al camp fins que no vinguin els pèrits”, va indicar Gaspà. Ara els pagesos tenen cinc dies per avaluar els danys que s’han produït en els seus cultius i entregar les conclusions a l’associació.

Les afectacions en telecomunicacions van arribar fins a Andor­ra Televisió que per problemes tècnics ocasionats per la tempesta va haver d’endarrerir el començament del seu informatiu del vespre.

tracking