Telecomunicacions

Govern projecta una llei per actuar contra atacs 'hackers'

La legislació donaria a Andorra Telecom potestat per tallar la connexió d’un privat sense esperar-ne el vistiplau

Govern projecta una llei per actuar contra atacs 'hackers'Arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Govern està estudiant la possibilitat d’impulsar una nova llei que permeti a Andorra Telecom tallar la connexió a Internet d’una empresa privada en cas de ser víctima d’un atac hacker sense necessitat d’esperar al fet que en doni el vistiplau. D’aquesta manera, en cas d’un atac directe contra una determinada IP, la parapública podria interrompre la connexió abans que s’arribin a bloquejar els servidors del país.

El ministre d’Administració Pública, Transports i Telecomunicacions, Jordi Alcobé, va comparèixer ahir, a porta tancada, davant dels consellers generals que integren la comissió legislativa de Política Territorial i Urbanisme, per informar de les darreres incidències que han afectat els usuaris d’Andorra Telecom durant els dar­rers mesos. Segons van manifestar els assistents, va ser quan va fer referència als greus ciberatacs patits aquest juliol, que va donar a conèixer que s’estaven plantejant impulsar una legislació d’aquestes característiques per tal de poder actuar amb més rapidesa, especialment quan l’atac es produeix fora de l’horari laboral.

Segons va explicar el ministre als membres de la comissió, amb una legislació d’aquest tipus la parapública podria actuar i quedaria exempta del fet que l’empresa li pogués exigir responsabilitats a posteriori per no haver esperat a la seva aprovació. Va afegir, però, que la possibilitat d’impulsar una normativa d’aquestes característiques es troba, a hores d’ara, en una fase molt inicial.

Material obsolet

Alcobé també va fer als consellers generals una explicació acurada de les incidències tècniques registrades durant els darrers mesos. Va informar de les compensacions econòmiques que s’abonaran als usuaris afectats pel tall del passat 20 de juny, que tindran un cost total per a la parapública de 77.400 euros. Segons els assistents, va ser en aquest bloc, que hauria reconegut que l’aposta de voler convertir Andorra en un dels països pioners en el desplegament de la fibra òptica, tot i tractar-se “d’una decisió encertada”, hauria resultat contraproduent, en el sentit que bona part d’aquest material ja ha quedat obsolet. Va informar, a més, de les complicacions derivades perquè l’empresa nord-americana contractada com a proveïdora de la infraestructura ha anat canviant de propietaris, el que també, d’alguna manera, hauria causat perjudicis.

Malgrat tot, però, segons les mateixes fonts, Alcobé hauria insistit en la voluntat de l’executiu d’incrementar la inversió econòmica i anar renovant el material per reduir al màxim les incidències “evitables”. El Govern s’ha marcat com a objectiu reduir els talls al 3%, i situar-se, així, en un percentatge similar a les afectacions que es pateixen als països veïns. En aquests moments, segons dades donades ahir pel mateix ministre, la taxa d’incidències rondaria entre el 5 i el 9%.

Un dels canvis més imminents per reduir les incidències causades pel material obsolet i dins d’aquesta política d’inversió en infraestructura és la renovació de tota la xarxa d’accés activa, és a dir, les anomenades Unitats Òptiques Terminals de Línia (OLT) i les Terminals de Xarxa Òptica (ONT) que el client té instal·lades al seu domicili. L’objectiu del canvi és millorar l’estabilitat de la xarxa per dimensionar-la a futures necessitats i ampliar-ne l’ample de banda. Els treballs, que ja s’han començat a dur a terme, és previst que arribin a les parròquies centrals durant la tardor d’aquest any.

ZOOM

L’anunci

Legislació en una fase molt embrionària

La llei que Govern es planteja engegar pretén que la parapública pugui aturar la connexió a internet d’un privat sense haver d’esperar el vistiplau. Alcobé, però, va voler esclarir que l’estudi es troba en una fase molt inicial.

La justificació

El perjudici de la implantació ràpida de la fibra

El ministre de Telecomunicacions va reconèixer que l’aposta per de­-senvolupar la fibra òptica abans que els països de l’entorn ha suposat, alhora, que el material emprat hagi quedat obsolet i s’hagi de començar a renovar.

Accions concretes

Canviar tots els terminalsde xarxa òptica del país

Una de les primeres accions de renovació de la infraestructura que es durà a terme és la renovació de tota la xarxa d’accés activa, el que suposarà haver de canviar tots els terminals de xarxa òptica instal·lats als domicilis del país.

L’objectiu

Assolir una taxa de talls similar als països veïns

Un dels objectius que s’ha marcat Andorra Telecom és reduir les incidències, situant el percentatge de talls a uns nivells similars als països veïns. En aquests moments oscil·la entre el 5 i el 9% i es vol arribar al 3%.

tracking