Cossos especials

Els bombers podran fer vaga garantint els serveis mínims

El projecte de llei permet l’aturada laboral, possibilitat que en canvi no es preveu en les normes específiques de policia i penitenciaris

Els bombers podran fer vaga garantint els serveis mínimsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els bombers podran fer vaga sempre que es garanteixin els serveis mínims. Així ho estableix el projecte de llei de la primera norma específica del cos, que és previst que Govern entri a tràmit parlamentari imminentment.

La llei dels bombers es tramitarà conjuntament amb les modificacions de la del cos de policia i la dels agents penitenciaris, cap de les quals, en el nou text legal, preveu el dret a vaga. Inicialment, en el cas dels bombers, tampoc es preveia a l’esborrany, però ha estat arran de les negociacions, després de rebre els suggeriments de les associacions sindicals, que s’hauria incorporat l’excepció. Fins ara, davant la inexistència d’una norma específica, l’aturada laboral només quedava regulada per la Constitució, fet que havia generat algunes polèmiques. La darrera va ser el 2014 quan els duaners van decidir plantar-se en protesta per la modificació del model de les jubilacions, una queixa que els bombers no van secundar davant l’absència d’una normativa que recolzés aquesta possibilitat.

Director no andorrà

Un altre dels grans canvis que incorpora la llei dels bombers és que, tal com ja passava amb el cos de la policia, el director no ha de ser necessàriament funcionari de l’administració general ni tenir la nacionalitat andorrana. L’escollit pel càrrec, però, tal com es feia fins ara, serà nomenat i cessat lliurement pel Govern a proposta del ministre competent en matèria d’Interior.

La figura del director del cos dels bombers guanya pes amb la nova norma. Entre les funcions que se li donen a la nova llei hi ha la de proposar cobrir vacants i el nomenament definitiu, obligar els membres del cos a una revisió mèdica o psicotècnica en cas que ho consideri oportú, decidir davant de la petició de trasllat, definir els torns de treball i les guàrdies operatives o incoar i resoldre un expedient disciplinari.

Les polèmiques recents al cos de policia amb el cas Troguet o Prados també ha tingut les seves conseqüències als bombers, amb un enduriment del règim disciplinari. Així, de la mateixa manera que preveu la modificació de la llei de la policia, membres del cos de bombers afectats per l’obertura d’un expedient disciplinari per una falta molt greu, inhabilitats –temporal o permanentment–, o encausats per un presumpte delicte dolós –que pugui desencadenar en una inhabilitació per a l’exercici de l’ofici– no podran acollir-se a la jubilació voluntària fins a la seva resolució.

La nova llei preveu fins a 26 accions diferents que poden ser considerades molt greus i, per tant, en el pitjor dels supòsits, poden arribar a suposar l’acomiadament del cos. Apropiar-se de béns de l’administració general, sostreure documents, filtrar informació, acceptar suborns, trobar-se en situació d’embriaguesa o manifestar-se amb l’uniforme de treball en serien alguns dels exemples.

Es considerarien greus, entre d’altres, desobeir els superiors, faltar al respecte als ciutadans o utilitzar el material operatiu i de transport per a ús personal. En aquest cas, la sanció màxima prevista seria la suspensió temporal de les funcions fins a un màxim de sis mesos.

Un altre de les novetats per al cos de bombers que incorpora la primera normativa específica i que l’equipara amb la de la policia i els agents penitenciaris és que obliga els membres a tenir la residència i el domicili efectius i permanents al Principat, una exigència que fins ara no es preveia ja que es regia per la norma de la Funció Pública. El canvi s’incorpora per tal de garantir la ràpida arribada en cas d’emergència. La norma li dóna una ressaltada importància a aquest requisit, fins al punt que el seu incompliment serà considerat, en el millor dels casos, una falta greu.

MESURES

1. Prevenció

Si hi ha expedient no hi ha jubilació

Com en el cas de la policia, en el cas d’un expedient obert o una causa penal, el membre del cos de bombers no pot sol·licitar la jubilació.

2. Confidencialitat

Prohibit filtrar informació

Fer declaracions públiques sobre les dades, les informacions i els fets emparats pel secret professional és una infracció greu i pot ser motiu de suspensió.

3. Nomenament

El director no ha de ser funcionari

La norma estableix que no és necessari pertànyer a l’administració general i, per tant, disposar de la nacionalitat andorrana per tal de ser nomenat director del cos.

4. Exigència

Disponibles en cas d’emergència

La llei obliga els bombers a residir al país. Especifica, a més, que poden ser requerits en cas de situacions d’emergència o de serveis excepcionals.

5. Càstig

Manifestar-se amb uniforme

Els bombers tenen prohibit manifestar-se amb l’uniforme. Fer-ho es considera una infracció molt greu, que pot arribar a ser castigada amb l’acomiadament.

6. Salut

Revisions mèdiques obligàtories

Els membres del cos han de passar de forma obligatòria i cada dos anys, com a mínim, els exàmens de salut. No fer-ho és motiu de sanció.

tracking