economia

Previsió que Sant Julià arribi al límit del deute

El ministre de Finances admet que la situació del comú és "complexa" i "al llindar de la llei"

Previsió de deute

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern preveu que el comú de Sant Julià de Lòria tanqui l’any al límit de l’endeutament permès per llei, és a dir al 200%. Segons es desprèn dels objectius de sostenibilitat financera i d’estabilitat pressupostària i fiscal que va publicar ahir el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA), la laurediana és l’única corporació que s’espera que arribi al màxim de l’endeutament permès –superar-lo suposaria la congelació de les transferències–. La resta de comuns se situen tots per sota, entre el 164% d’Ordino i el 58% de Canillo.

El Tribunal de Comptes ha fet públics els objectius de deute i de despesa d’acord amb la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, l’anomenada regla d’or aprovada el 2014. A més de les corporacions locals, també es publiquen les dades de l’administració general, que presenta un deute proper al límit. En concret, se situa en un endeutament del 37,6% sobre el PIB, prop per tant del límit legal, que és el 40%. La previsió d’endeutament de l’estat per a aquest any és del 43,6%.

Aquestes dades fan palès que l’objectiu de despesa corrent del comú lauredià passa per una reducció del 3,3%, mentre que el del Govern presenta un creixement del 0,2% –i situa l’objectiu en 423,3 milions–. Per altra banda, l’executiu preveu que la tributació directa representi un 31,7% del total d’impostos directes i indirectes que es paguen.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va admetre ahir que “Sant Julià es troba en una situació complexa, al llindar de la llei” però va adduir que “és un any atípic, de transició” perquè “les eleccions de final d’any van dur a aprovar molts pressupostos de funcionament”. En referència al deute del Govern, tres punts per sota del màxim fixat, va destacar que “es van marcar uns límits ambiciosos” de manera que “cada any s’hauran de fer esforços per mantenir-se als límits”.

tracking