Turisme

La UH reclama canvis en la contractació de temporers

El col·lectiu considera que el sistema actual de quotes “ja està superat”

La UH reclama canvis en la contractació de temporersFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió Hotelera (UH) d’Andorra demana al Govern un nou sistema per contractar treballadors estrangers, especialment per als mesos d’estiu. El sistema actual en base a quotes asseguren que no és l’idoni per satisfer les necessitats dels empresaris i denuncien que alguns establiments “no han pogut dur a terme algunes operatives que tenien previstes”, segons assegura Manel Ara, membre de la junta directiva de l’entitat.

La problemàtica va saltar al mes d’abril, quan els hotelers van apuntar que necessitarien fer més de 400 contractacions de cara a la temporada d’estiu. El Govern, en canvi, inicialment només havia previst unes quaranta places, si bé és cert que des de les dues es parts es va llançar un missatge de tranquil·litat pel fet que l’executiu sempre acabava ajustant les xifres per donar cobertura a les peticions. “Des d’Immigració han entès la situació i han obert la mà si no trobàvem un perfil concret”, apunta.

Nou sistema

“Com a Unió Hotelera pensem que el sistema està superat”, afirma Ara i aposta per anar cap a “un altre tipus” de mecanisme. En la seva opinió no es tracta “d’estar pendents de si donen o no donen el permís al treballador” sinó que la qüestió va més enllà. “És un problema tant de volum de personal com de qualitat. A vegades tenim dificultats fins i tot per trobar personal de base com cambreres de pis o cambrers per al restaurant”, assenyala. Destaca que algun hotel “ens ha comunicat que algunes operatives de volum no s’han pogut fer”.

El director de l’hotel Hesperia focalitza les incidències especialment “en parròquies altes”, ja que “costa pujar”, per exemple, “al Pas de la Casa”, i tot i les ajudes que hi ha del Govern per aquests casos, constata que no és suficient. La situació en els darrers anys, al seu parer, s’ha agreujat, i creu que “cada vegada costa més trobar gent” que hi vagi.

Des de l’entitat han posat en marxa una “comissió d’estudi” per proposar solucions, ja que es mostren “convençuts” que l’origen de tots els mals són “les quotes”. “Cal una revisió”, remarca. Tot i això, no s’atreveix, a hores d’ara, a proposar una solució concreta.

A més, des de l’associació d’hotelers posen en relleu que “el Servei d’Ocupació ens consta que també està fent alguna cosa per arreglar-ho i que estan fent esforços”, un extrem que creu que “ratifica la nostra idea” del fet que cal un canvi.

tracking