Telecomunicacions

Un atac a Andorra Telecom col·lapsa Internet 45 minuts

L’operadora va ser víctima de l’agressió més greu perpetrada fins ara, que va pujar fins als 40 gigabytes per segon

Un atac a Andorra Telecom col·lapsa Internet 45 minutsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andorra Telecom va ser víctima ahir d’un atac hacker, segons va informar la companyia. És el quart que es produeix en el país en menys d’un mes, però al primer que es fa a l’operadora de telecomunicacions. Segons van informar fonts la companyia l’atac es va produir al migdia i va causar afectacions en el servei durant uns 45 minuts. “S’havia atacat altres IP andorranes, però és el primer cop que es fa contra el nostre portal”, van detallar des d’Andor­ra Telecom.

Aquest, però, no és el primer atac que pateix un web d’una companyia andorrana. Des de finals de juny, se n’han perpetrat quatre, el primer dels quals va ser el 28 de juny. Com a les altres ocasions, el sistema utilitzat és el mateix, va precisar l’operadora. Es fa un atac conegut com denegació de servei (DoS). Això vol dir que molts servidors intenten accedir a un portal web i el col·lapsen i, de retruc, cau el servei d’Internet del país.

Aquesta vegada el que sí que va ser diferent és la gravetat de l’atac que va ser de 40 gigabytes per segon (Gbps), una xifra molt superior dels 20 Gbps del 4 de juliol o el dels 6,7 Gbps del 29 de juny, i dels 3,2 Gbps del 28 del mes passat. En aquest sentit, la companyia va emfatitzar que l’atac dels pirates informàtics d’ahir va ser “el més potent que s’ha efectuat fins a la data”. En aquest sentit, Andorra Telecom va exposar que 40 Gbps suposa “quatre vegades el tràfic habitual d’Internet a tota la xarxa del país”.

Servei d’Internet més lent

Malgrat la gravetat de l’atac, l’empresa va indicar que el servei d’Internet no va caure, si bé va reconèixer que va funcionar més lent o es va degradar, és a dir, que hi va haver problemes de connectivitat durant uns 45 minuts. “L’atac es va mitigar gràcies al sistema de protecció de l’empresa”, segons van apuntar fonts de l’operadora.

Al tancament d’aquesta edició es desconeixia el nombre d’usuaris que va afectar aquesta agressió dels pirates informàtics. En els dos primers atacs van resultar perjudicats al voltant de 1.500 persones en cada un d’ells.

D’altra banda, en les altres tres ocasions els atacs els va perpetrar un grup de pirates txetxè anomenat Kadyrovtsy. Segons una carta a la qual va tenir accés llavors el Diari, els hackers van amenaçar les empreses afectatades de bloquejar-los els seus servidors si no pagaven un total de 20 bitcoins (12.000 euros). A l’atac d’ahir, es desconeix si va ser aquest grup qui el va perpetrar. Des d’Andorra Telecom es va assenyalar que “encara és molt d’hora” per saber si van ser els pirates informàtics txetxens els que van produir l’agressió contra la companyia.

Arran d’aquest atac, l’operadora va informar que a partir d’ara es mantindran atents davant la possibilitat de ser víctimes de més agressions informàtiques. “Hem d’estar alerta”, van subratllar les fonts de l’operadora.

Per la seva part, a principi de mes, la policia va demanar ajuda a la Interpol perquè els faciliti informació per poder contrarestar els atacs que efectuï el grup txetxè Kadyrovsty a les companyies del Principat. El sistema que utilitza aquest grup és controlar milers d’ordinadors de particulars que, sense saber-ho, llancen una demanda a la pàgina web d’una empresa i, així, col·lapsen l’IP.

tracking