Política

Ld'A argumenta que l'enquesta no inclou les particularitats del sistema electoral

El PS, satisfet amb la progressió, SDP creu que cal un canvi i DA apel·la al desgast “de ser al Govern”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Liberals d’Andorra (Ld’A) creu que els resultats de l’enquesta d’opinió política del Centre de Recerca Sociològica (CRES) de l’Institut d’Estudis Andorrans s’han d’agafar amb prudència. “No té en compte la metodologia ni el sistema electoral del país”, remarca el president del grup parlamentari, Josep Pintat, afegint que “no creiem que reflecteixi exactament la realitat”.

L’estudi situaria la principal força de l’oposició al Consell General en tercer lloc si ara se celebressin comicis. Pintat, insistint a “no qüestionar la feina del CRES”, apunta que les particularitats del sistema electoral andorrà “amb les candidatures nacionals i par­roquials no es tenen en compte”. “A més, hi ha un elevat percentatge de persones que no contesten, situació que fa augmentar el marge d’error”, hi afegeix, tot apel·lant a la necessitat “de reflexionar” sobre la caiguda de l’interès en la política.

Des del PS, a l’hora d’analitzar els resultats, el primer secretari, David Rios, també posa en dubte la fiabilitat d’aquestes enquestes “tenint en compte l’experiència a d’altres països”. No obstant això, destaca “la progressió positiva. Pere López puja, el partit i la feina com a oposició. Això ens motiva a seguir treballant”.

Rios, però, també es mostra preocupat per la caiguda de l’interès en la política. “És important entendre les causes perquè la salut de la democràcia es basa en la participació de la gent. Demostra que hi ha un problema”, lamenta.

Per la seva part, a l’hora de valorar els resultats, el president d’SDP, Jaume Bartumeu, destaca “el suspens de la gestió de Govern”, així com el desencís polític. “És difícil arribar a les conclusions. Però hi ha un malestar pel triomfalisme de DA que no es tradueix en resultats concrets. El que cal és construir una proposta que faci veure la llum per trobar una sortida diferent d’aquest descolorit taronja”.

Pel que fa al suspens com a oposició, Bartumeu creu que “ens indica que hem de reforçar la visibilitat” i destaca que el conseller general, Víctor Naudi, “aprovi tot i una sensible baixada”. I, amb referència que ell sigui el tercer polític amb més confiança, “ara que no estic en la primera línia”, creu que mostra que “no ho devia fer tan malament”.

Des de DA, el secretari de comunicació, Marc Ballestà, assegura que el suspens del Govern respon “al desgast de prendre decisions, no sempre compartides per la ciutadania”. En aquest sentit, hi afegeix que “l’oposició ho té més fàcil”. No obstant això, fa una valoració positiva de l’estudi segons el qual DA guanyaria ara els comicis amb el 38% dels vots. “Ens continua situant com la primera força del país i, fins i tot, amb resultats millors. Això demostra que continuem sent la força política de referència”, diu.

tracking