Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Sistema financer

Govern es querella pel 'cas BPA' fart de “rebre bufetades dels Cierco”

L’advocat de l’executiu destaca que els directius de l’entitat van rebre advertiments de bancs internacionals per les “pràctiques dubtoses”
L'executiu ha presentat una querella criminal per l''afer BPA'.

El Govern es querella fart de “rebre bufetades dels Cierco”

L'executiu ha presentat una querella criminal per l''afer BPA'.

Fernando Galindo
Actualitzada 13/07/2016 a les 17:46
El Govern va entrar ahir a la una del migdia a la Batllia la querella criminal contra l’exdirector de BPA Joan Pau Miquel i onze exdirectius més de l’entitat bancària. Una de les parts més destacades és que es demana a la batlle Canòlic Mingorance que interrogui els germans Ramon i Higini Cierco, màxims accionistes de l’extint banc. Els Cierco, però, no estan inclosos entre els querellats perquè “no tenim elements contra ells”, va dir l’advocat del Govern a la causa, Manuel Pujadas, qui a la vegada va qüestionar si “podien no saber què passava”, ja que eren membres dels mecanismes on es prenien les decisions del banc.
L’executiu ha pres aquesta decisió perquè “no podia estar simplement rebent només bufetades dels que fins ara han reclamat, essencialment la família Cierco, en l’àmbit administratiu i esperar a veure-les venir”, va exposar. De tota manera, va afirmar que “el Govern vol deixar clar que no actua per polèmica o venjança”, sinó en favor de “l’interès general”.
El lletrat va assegurar que el moment idoni per fer-ho era ara, un cop els dirigents han “considerat que s’ha resolt el principal problema”, com era la liquidació de BPA i la creació de Vall Banc. Pujadas va explicar que amb la presentació de la querella criminal els mandataris augmenten “la participació a la causa”, ja que passen d’una personació com a actors civils a una reclamació penal. “El Govern ha entès que ha d’actuar perquè s’han posat en risc els diners, el funcionament de l’entitat, la plaça financera, les institucions polítiques del país i l’interès general”, va detallar.

Advertiments
Un dels supòsits en els quals se sustenta la querella criminal és que els dirigents de BPA “van ser objecte d’advertiments sistemàtics, creixents i progressius des de l’any 2007 fins al 2014 per part d’entitats bancàries del món conforme les seves pràctiques eren dubtoses”, va assenyalar Pujadas. Es tracta d’entitats que fan de cor­responsals de bancs, que “no solament els van fer advertiments moltes vegades, sinó que els van retirar com a corresponsals”. El lletrat va citar els casos de JP Morgan, Citibank, UBS, Société Générale o Deutsche Bank.
A banda, Pujadas va apuntar que “l’operativa que pressuposa un nivell o un altre de blanqueig és quan hi ha centenars de milers d’euros en efectiu”, i va assegurar que a BPA n’hi havia “unes quantitats enormes”. A més, es va centrar en el fet que el banc treballava sovint amb “cases de canvi sud-americanes”, que són “utilitzades per narcotraficants”, i va citar una acta del comitè de blanqueig de Banca Privada en què s’assegurava que “el risc que estem assumint és real i molt elevat”, i que “recomanem el tancament de l’operatòria de les cases de canvi” en alguns casos. Amb tot, va considerar que “no era estrany que aparegués la nota de la FinCEN” i que “els fets sembla que desmenteixen cap conspiració externa”.

ELS CIERCO CREUEN QUE ES POSEN DUBTES "FINS I TOT ALLÀ ON NO N'HI HA HAGUT MAI"
Els accionistes majoritaris de BPA van emetre ahir a la tarda un comunicat on van assegurar que l’executiu “opta per enverinar una mica més” l’afer amb una querella “que l’únic que pretén és posar dubtes fins i tot allà on no n’hi ha hagut mai”. Els germans Ramon i Higini Cierco van assegurar que “costa d’entendre que no hagi estat fins setze mesos després” de l’inici de la instrucció de la causa judicial iniciada arran de la publicació de la nota de la FinCEN “que el Govern hagi descobert suposats indicis delictius”. Van remarcar, també, el fet que en la causa “tant el ministeri fiscal com la instructora han tingut un paper molt proactiu, sigui ara l’executiu el que hagi de vetllar per l’interès públic” i que presenti una querella per “defensar l’interès general de la ciutadania”.
A banda, els màxims accionistes van mantenir la “ferma voluntat” de “cercar una sortida constructiva a partir del diàleg i la cooperació”, i van refermar la voluntat de col·laborar amb la justícia “si així els ho demana”. Finalment, van apuntar que BPA sempre es va sotmetre “als controls i supervisions necessàries”.
Etiquetes
  • #16 Gil
    (14/07/16 06:30)

    Al final, tothom quedarà tacat ! Aquí, ningú s´ha lluit !

    Respondre
  • #15 Mals andorrans
    (13/07/16 18:29)

    Quin catxondeo!!. Com que qui va fer els control i supervisions no ho van detectar, el blanqueig dels diners dels veneçolans, xinos, mexicans, etc... és com si no existíssin!. Tenen un morro que se,l trepitgen!.  Com que el Govern no els ajuda a tapar les seves vergonyes, inicien una campanya mediàtica contra Andorra i el seu govern, a banda de a nivell personal contra alguns ministres. Hi ha qui es creu DEU, nostre senyor. El Sr. Pujades no és Sant de la meva devoció, però molt pitjor lo del Sr.bartumeu, un antic cap de govern colaborant amb els responsables de tota aquesta inmundícia!

    Respondre
  • #14 Ja tocava
    (13/07/16 18:04)

    Normal. Amb diners no es pot comprar tot, encara que alguns s,ho pensin. Es pot comprar un diari digital, es poden comprar periodistes, es poden comprar opinadors, es pot comprar gent que "consumeix", però, no es pot comprar aquest govern. No oblidem a qui ha assenyalat el Fincen i per quins motius. La resta és pura campanya mediàtica pet salvar els mobles.

    Respondre
  • #13 pepe
    (13/07/16 14:30)

    Es penoso usar a la fiscalia y los medios del estado para fines totalmente ilegitimos, q se reciban informes u opiniones sobre un determinado negocio, sin pruebas, y q con ello se determine su cierre es una realidad. Si es por eso, yo tambien soy culpable, pq pienso q se ha usado ilegitimamento la fuerza del estado para, por encargo de los demas bancos, quitarse un competidor, q ademas no es pata negra andorrano. Los q vivimos en Andorra sabemos q eso es, problablemente cierto, pero no es mas q una opinion, no una afirmacion, q es el error de los querellados, no decir q era una opinion y si tanto les afecta, q paguen ellos la querella y no le endiñen el marron al abogado del estado de turno.

    Respondre
  • #12 Augustus
    (13/07/16 12:48)

    Sr. Pujades, no és gens étic i potser tampoc legal el que està fent. De totes formes la seva contractació tan qüestionada no és més que una mostra de com fa de malament les coses aquest Govern. Soc de l'opinió generalitzada que aquest Govern ja no sap a quin barrot incandescent agafar-se.... Perquè estic convençut que al final es cremarà i bé!

    Respondre
  • #11 Per fi
    (13/07/16 12:44)

    Hem hagut d'esperar una any i pico perquèr algú s'aterveixi a dir que els Cierco han de declarar. Es tot tan surrealista que Espanya els ha fet declarar per Banco Madrid i la batlle i el sfiscal no s'han atrevit per por a fer-ho amb BPA quan eren els màcims responsables. Per fi. Veurem ara si la batlle agafa una mica de valentia o continua poruga davant els Cierco.

    Respondre
  • #10 Carol
    (13/07/16 11:17)

    Bufetades a 2 mans son les que esta repartint Pujadas als empleats de BPA que van dipositar en ell la seva confiança i quasi 70.000 eur (per relacionar-se amb politics i sutrir a la foto), en uns moments molt mes que complicats per a ells u les seves families. S'ha aprofitat de la ignorància i la bona fe d'un colectiu de professionals que estava perdut en un tema com el que es tractava. Rabia, impotència, TRAÏCIÓ... deuen sentir aquestes persones en veure el qui creien que habia fet algo per ells, que els habia fet costat, nomes s'estava preparant el terreny.... No es dolent ser ambiciós, pero d'aquesta manera fa fàstic

    Respondre
  • #9 no ho entenc
    (13/07/16 11:11)

    No entenc perqué ho fa un lletrat de fora de govern. Que no hi ha un gabinet jurídic a govern?

    Respondre
  • #8 Albert
    (13/07/16 10:53)

    Doncs a mi em sembla que ja era hora que els Ciercos declaressin. Perquè ara resulta que ells no sabien res del que passava al banc.

    Respondre
  • #7 Jordi
    (13/07/16 10:09)

    Molt baixa la qualitat ètica i moral d'aquest lletrat. No és pot estar a banda i banda. El Col·legi d'advocats hauria de pronunciar-se.

    Respondre
Veure’n més
16
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477