Política

El PS denuncia una “trama de corrupció” al SAAS

La formació avisa de casos concrets d’irregularitats dels anys 2013 i 2014

El PS denuncia una “trama de corrupció” al SAASFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata (PS) denuncia que hi pot haver “una trama de corrupció” en la gestió del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). Els tres consellers generals, Pere López, Gerard Alís i Rosa Gili, van posar damunt de la taula alguns exemples que han detectat després de les demandes d’informació realitzades i el mateix informe del Tribunal de Comptes. “Se’ns fa dur veure com s’estan gestionant els fons públics”, va assegurar López. De moment, però, la formació no s’ha plantejat prendre accions legals i esperarà a veure “si el Govern mou fitxa”.

Els casos denunciats fan referència als anys 2013 i 2014. “Ens preocupa l’informe del 2015, després del que ens està arribant”, va afirmar Alís, tot afegint que “hi ha indicis que ens fan pensar en això”. En allò analitzat fins ara, el PS diu que hi ha nombrosos “incompliments de la Llei de la funció pública i de contractació pública. Amb els “elements objectius” detectats fins ara “podria haver-hi en la gestió del SAAS una trama de corrupció, en el sentit col·loquial, una mala gestió i malversació”, hi va afegir Alís.

Gili va ser l’encarregada de donar a conèixer algunes de les irregularitats. Entre les anomalies presentades, va parlar de l’adquisició de sis ambulàncies per un import de prop de 200.000 euros. Segons la consellera, la compra no era necessària “perquè ja eren de Govern”. Va afirmar que el mateix òrgan supervisor indica en el seu informe que no s’haurien respectat “els principis de compres” i va posar com a exemple que es canviés la titularitat dels vehicles abans que el consell directiu del SAAS hi donés el vistiplau.

Un altre dels exemples donats pels consellers socialdemòcrates és la indemnització de 6.000 euros que s’hauria donat a l’empresa que va perdre un concurs públic després que aquesta es queixés que la guanyadora no complia tots els requisits del plec de bases.

També es van denunciar factures que presenten moltes irregularitats, en la compra de medicaments, que no compten amb l’aprovació del consell de direcció o la formalització del contracte. N’hi ha, segons va assenyalar Gili, de fins a 75.000 euros. Dels 3,6 milions destinats el 2014, en el 42% dels casos les factures presentarien irregularitats.

El PS confia en el fet que l’executiu, que va obrir un expedient informatiu per investigar les irregularitats detectades el 2014 pel Tribunal de Comptes i del qual desconeixen el resultat, prengui mesures amb urgència.

tracking