Tour de França

Cada dia un 14 de juliol

Milers de persones s’apleguen per acomiadar el Tour de França a Escaldes després de tres dies al país. La ronda francesa ofereix tres setmanes de festa per a aficionats al ciclisme i curiosos, que no volen perdre’s cap detall del que regala un esdeveniment així.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Hores abans de la sortida, desenes de persones s’apleguen a la zona de sortida de l’etapa per poder-la gaudir des de la millor posició. A mesura que avancin els minuts es convertiran en milers. L’ocasió ofereix la possibilitat de veure els corredors, fotografiar-los de ben a prop o caçar algun autògraf mentre es dirigeixen a la proto­col·lària revisió de signatures i durant l’escalfament. Les celebrities del Tour tenen al village el punt de trobada. Una desfilada de personalitats, membres de l’organització i dels patrocinadors, i convidats passegen per un espai on no hi falta de res: fins i tot hi ha una barberia. Als hipsters també els agrada el Tour.

Raymond Poulidor, guanyador de la Vuelta el 1964 i vuit vegades al podi de París, és una de les figures que gaudeixen dels privilegis de la zona VIP abans de l’inici de l’etapa. “L’ambient al Tour sempre és així, màgic. La gent està de vacances i tot­hom està feliç. Al Tour cada dia és 14 de juliol [festa nacional francesa]”, explica l’excorredor, per al qual “hi ha dos grans favorits. Sóc més de Quintana, però a Froome se’l veu molt fort. Hi pot haver sorpreses, però seria estrany que no guanyés qualsevol d’aquests dos”. Menys clar ho veu un altre il·lustre, Richard Virenque. “Ara per ara és complicat dir qui guanyarà. Durant els Pirineus hem vist detalls, però res per treure’n grans conclusions. Crec que el Tour aquest any començarà a decidir-se al Mont Ventoux”. Per a l’excorredor del Festina, entre d’altres, segon classificat el 1997, “la decisió de fer una etapa aquí va ser molt encertada, el recorregut ho tenia tot per oferir un gran espectacle, però els favorits van decidir no jugar-se-la”.

Fora de la zona restringida, la familia O’Sullivan, de Cork, Irlanda, ha aprofitat el pas del Tour per Andorra per descobrir el país. “Cada any intentem veure alguna etapa i aquest hem pensat que seria magnífic passar tres dies aquí aprofitant la jornada de descans. Els paisatges són meravellosos, la gent molt encantadora i hi ha moltes botigues... és molt perillós”, bromeja Maeve. Saben que Dan Martin viu i entrena al país i dilluns, casualitats de la vida, van trobar-se’l a la porxada de casa seva mentre es resguardaven de la pluja. Els O’Sullivan, però, són realistes sobre les possibilitats del seu compatriota. “M’encantaria però no crec que tingui opcions de guanyar, però ser tercer del podi seria com una victòria”, comenta Ted.

Nelson Rafael, portuguès resident al país des de fa 17 anys, s’ha apropat a l’autocar del Lampre per poder veure el seu compatriota i resident Rui Costa. Camina amb crosses, però assegura que no es va produir la lesió durant la celebració de l’Eurocopa la nit de diumenge: “Tenia bones opcions a Arcalís, però quan Dumoulin va atacar el grup no va saber respondre i va perdre uns segons molt importants. Va ser una llàstima.”

La zona on es congreguen en pocs metres els equips Sky, Astana i Katusha és una de les que més expectació desperta. La família i els amics del Purito l’esperen en una jornada que encara ha guanyat més significança després de l’anunci de retirada de dilluns. Cristian, Alfredo i David han vingut des de Barcelona per poder veure el corredor de Parets i també Ángel Vicioso. L’Alfredo creu que “Purito encara hauria pogut aguantar un any més i donar molta guerra. És una pena, és una persona molt carismàtica i molt propera, a veure si ens pot donar una gran sorpresa”.

Aveena Moynahan és britànica i viu a França, a dues hores d’Andor­ra, amb el seu marit, Stewart. Visiten habitualment el país, però ahir no es van voler perdre la sortida del Tour i ja hi van fer nit. Pels seus orígens té les preferències clares: “Vull que guanyi Froome i estic segura que ho aconseguirà, però també m’agrada el Tour perquè dóna possibilitats a la resta.” Aveena espera aconseguir l’autògraf del líder i dues vegades guanyador. De moment ja ha caçat el de Vasyl Kirienka.

Cada dia un 14 de juliol

tracking