Tour de França

Espectacle sota la pluja

Més de cent mil aficionats vibren al Principat amb el Tour en un dia de contrast meteorològic i amb l’holandès Dumoulin vencedor sota la calamarsa i la pluja

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tour de França va tornar a brillar a Andorra set anys després del darrer cop, en la cinquena cita de la història de la ronda gal·la amb el país. Els primers balanços que es feien ahir des del Govern estimaven que s’hauria superat els 100.000 aficionats seguint in situ l’etapa que es van quantificar en l’edició del 2009. Comptant els seguidors desplaçats d’arreu i els ciutadans del país, que no es van voler perdre el pas de Froome, Quintana i companyia en una jornada que arrencava a Viella, creuava la frontera del riu Runer i arribava a la Coma d’Arcalís.

“Haurem de valorar l’entrada de cotxes d’aquests dies i fer una estimació de la gent que ha vingut, però hauria vingut més gent que el 2009 pel que diu la gent que va estar organitzant llavors. La del 2009 era una etapa amb menys muntanya”, comentava el ministre de Turisme, Francesc Camp, tot fent incidència en el perfil d’aquest 2016. I l’expectació que havia generat la jornada, l’etapa reina dels Pirineus no va decebre ningú. Amb un recorregut i unes condicions meteorològiques canviants que van posar a prova i que van exigir esforç màxim als corredors. El gran grup creuava amb sol la frontera del riu Runer, però quan s’encarava la darrera ascensió per part dels capdavanters va arrencar a ploure amb molta intensitat, i una virulenta calamarsada també va fer acte de presència. L’holandès Tom Dumoulin (Giant) va ser el vencedor, alçant els braços enmig del diluvi.

La logística per a una jornada que es preveia complicada va funcionar segons el previst. Els talls de carretera, que arrencaven amb el pas de la caravana publicitària de la ronda gal·la, van anar quadrats segons l’horari marcat i des de Mobilitat es va destacar el bon funcionament i normalitat de la situació a la xarxa viària mentre va transcórrer l’etapa. “S’ha constatat que la gent estava assabentada dels talls”, explicava Daniel Rodríguez, responsable del Centre Nacional del Trànsit. També com ja es preveia diferents van ser les coses un cop el Tour ja havia coronat Dumoulin, amb l’obertura dels carrils i alguna retenció a la frontera. I sobretot molt lenta va ser l’evacuació de la zona d’arribada, amb preferència per a vehicles d’equips, cor­redors, organització i caravana però en la qual inevitablement van aparèixer les autocaravanes d’aficionats i els cotxes particulars. Els vehicles van anar abandonant amb lentitud l’epicentre de l’etapa i passades les nou de la nit es restablia el doble sentit de la circulació des d’Ordino, ja amb unes retencions menys intenses.

Un aficionat ciclista a quiròfan

La tromba d’aigua i la pedra que van aparèixer a la part final de l’etapa no van causar afectacions de consideració però sí caigudes d’aficionats, bé anant a peu o en bicicleta, amb intervenció dels serveis sanitaris. Es van haver d’atendre la majoria per lesions que no van ser greus, tot i que un aficionat que baixava d’Ordino en bicicleta va patir una caiguda al Serrat i va entrar al quiròfan amb pronòstic greu.

El director de Protecció Civil, Francesc Areny, agraïa la tasca de tots els efectius implicats en la logística, des dels voluntaris fins al cos de policia, que va desplegar tots els efectius. Durant tot el dia també es va mantenir intercanvi d’informació i col·laboració amb el centre de comandament amb el qual aquest any el Tour venia a Arcalís.

D'ARCALÍS A ESCALDES AMB UNA JORNADA DE DESCANS PER ALS CICLISTES

La grande boucle es mantindrà al Principat fins demà, quan es donarà la sortida a la desena etapa, que surt d’Escaldes-Engordany per tornar a França i arribar a la localitat de Revel –té 198 quilòmetres–. Serà després d’una merescuda jornada de descans per als corredors un cop superada la primera setmana de competició i les jornades dels Pirineus. Els equips es reparteixen per hotels d’Ordino, Soldeu, la Massana, Andorra la Vella i Escaldes, i tot i ser un dia de repòs els ciclistes no deixen de rodar. També hi haurà espai per a rodes de premsa i actes promocionals.

Per a la sortida de demà es preveu la concentració dels equips al Clot d’Emprivat entre les 9.30 i les 12.30 hores amb el pas dels corredors per al control de signatures. La sortida neutralitzada serà a les 12.30 hores. Lògicament l’afectació per al trànsit serà menor que ahir en no tractar-se d’un final d’etapa, però també hi haurà talls de carretera. Arrencaran a les 9.45 hores d’Escaldes i es preveu que finalitzin a les 13.16 al Pas.

Espectacle sota la pluja

Espectacle sota la pluja

tracking