El millor aparador

Més de 2.000 professionals treballen diàriament durant la disputa del Tour per fer arribar la informació de la cursa a qualsevol racó del planeta.

El millor aparadorC. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El gran aparador al món que és el Tour de França el decoren els més de 2.000 periodistes que segueixen fil per randa l’evolució de la carrera durant els 23 dies. Treballen per a més de 600 mitjans de comunicació, de prop de 200 països, entre els quals més de 100 cadenes de televisió, una seixantena de les quals retransmeten diàriament la cursa en directe.

Carlos Julio Guzmán és tot un veterà del Tour. Amb aquest ja són 22 anys. Procedent de Colòmbia juntament amb el seu company William Sánchez no es perd les evolucions de Nairo Quintana pels noticiaris de Canal 1 RCN i el canal temàtic esportiu Win­-Sports. “És un moment especial per al ciclisme a Colòmbia. Aquesta generació, trenta anys després de Lucho Herrera, Fabio Parra i José Patrocinio Jimémez, que va fer descobrir a Europa com era el ciclisme colombià, està posant de nou el país al primer pla. Nairo Quintana, Esteban Chávez, Sergio Henao o Rigoberto Urán han tornat a despertar l’entusiasme de Colòmbia en general.” Un entusiasme que pot portar cinc milions d’espectadors davant de la televisió a primera hora del matí, com va portar centenars d’aficionats colombians a les carreteres andorranes. Per tot un veterà de la cursa, al qual el Tour “mai deixa de sorprendre”, Andorra “és un paradís per als ciclistes”.

Makoto Ayano, redactor en cap de la web japonesa cyclowired, menciona amb la nostàlgia que es mereix la figura en la seva primera experiència a la ronda francesa, “l’any 1998, l’any de Marco Pantani”. Pel nipó, que recorda com si fos ahir el triomf de Brice Feillu a Arcalís el 2009, “les car­reteres andorranes són ideals per al ciclisme, molt dures, donen espectable en un entorn molt bonic”.

Sun Ya és periodista de la China Central Television, el canal més gran del país, propietat del Govern Popular. La xinesa, que es va estrenar al Tour de França el 2002, explica que a les etapes amb més expectació, uns vint milions de xinesos poden asseure’s al sofà davant la televisió.

A més de l’impressionant estol de mitjans internacionals, també destaca la notable presència de nombrosos mitjans espanyols. Quique Iglesias, de la Cadena COPE, ja suma catorze Tours a l’esquena i és un habitual i un perfecte coneixedor de les carreteres andorranes, que també ha visitat en diversos passos de la Vuelta a Espanya i la Volta Catalu­nya. “Tot el que fa referència al Tour és molt gran. Això és una altra història, un altre nivell, un nivell superior que encara farà molt més gran aquest país pel que fa a ciclisme, on ja és molt conegut gràcies a la presència de corredors professionals”. Iglesias té clar qui s’endurà la victòria a París: “Chris Froome té la fórmula. No sé quina és, però la té.” El periodista de la Cadena COPE va ser un dels sorpresos pel diluvi a la zona de meta. La carpa on esperaven l’arribada dels corredors va ser un refugi efímer per a desenes de professionals arraulits, cridats al deure a mesura que els veritables protagonistes, els ciclistes, passaven

tracking