Froome es reinventa en el descens de Pèira Sorda i arriba com a líder

‘Purito’, tercer, i Dan Martin, quart, correran a casa sense perdre de vista el mallot groc

Froome es reinventa en el descens de Pèira Sorda i arriba com a líderLe Tour de France

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Doble cop de Chris Froome, d’autoritat i moral. El corredor britànic va estripar qualsevol previsió amb un atac inesperat en el descens del coll de Pèira Sorda, a catorze quilòmetres de la meta de Viella, i arribarà avui com a líder del Tour a Andorra. La jornada d’ahir també va ser propícia per als residents Dan Martin i Joaquim Purito Rodríguez, que van creuar la línia d’arribada tot just després del corredor de l’Sky i viuran l’etapa a casa en els primers llocs de la classificació general: tercer el català, quart l’irlandès.

Froome es va reinventar ahir a la baixada del coll de Pèira Sorda per esgarrapar 23” a Nairo Quintana i 1’50” a un Alberto Contador que ja havia cedit mig minut en el moment de coronar el port i que va dir adéu a les opcions de victòria. Opcions, moltes, ja en mans del líder de l’Sky, que desafiant un recorregut sense finals en alt durant les dues primeres jornades de muntanya, dissenyat per evitar un matiner cop d’efecte a la cursa, va vestir-se de groc. En les dues anteriors edicions en les quals ha sortit com a líder dels Pirineus (2013 i 2015) ha arribat triomfador als Camps Elisis.

“L’objectiu no era ser líder avui, però em sentia bé i ho he provat. Durant l’ascens he vist que no podia obrir forat, ho he provat al descens i ha sortit bé. Ha estat divertit, però potser he gastat massa”, explicava el flamant líder, que reconeixia que “he guanyat uns 20 segons que no són un gran marge, però amb etapes com les que vénen cada segon compta”. Segons especialment importants sobre Nairo Quintana, un dels grans perjudicats de la jornada, que explicava a la meta de Viella que “ens hem distret tan sols un moment i ens han agafat un temps molt important”.

Joaquim Purito Rodríguez, en canvi, arribarà a casa ben a prop del lideratge. El groc era una opció quan el grup capdavanter ascendia al coll de Pèira Sorda abans del gir magistral de guió escrit per Froome. “No m’ho esperava, ni jo ni ningú l’esperàvem. Pensava que buscaria els punts de la muntanya”, indicava el català, que reconeixia “haver patit molt a causa de la calor”.

El Tour tornarà avui al Principat en una etapa de 194 quilòmetres amb cinc ports de muntanya, tres dels quals en territori andor­rà. Després de superar el port de la Bonaigua i el coll del Cantó, ambdós de primera categoria, la ronda francesa s’endinsarà a Andorra procedent de la Seu d’Urgell per afrontar un recor­regut amb final, el primer de l’edició d’enguany, a la Coma d’Arcalís, de categoria especial, amb la pujada a Beixalís (1a) com a prèvia. Abans els corredors també hauran de superar l’ascens al coll de la Comella (2a).

ENTREVISTA PEDRO DELGADO, EXCICLISTA I COMENTARISTA

“El recorregut pot fer que avui es vegi un gran espectacle”

Professional durant dotze anys, Pedro Delgado va aconseguir la victòria el Tour del 1988. Des de fa 22 anys és una de les veus del ciclisme a les retransmissions de Televisió Espanyola, primer al costat del malaurat Pedro González i ara amb Carlos de Andrés.

Com veu l’etapa d’avui?

El normal hauria estat que s’haguessin començat a veure les primeres diferències a la general, si Quintana era el principal rival de Froome i quines opcions tenien Contador o altres com Pinot, però les jornades prèvies ja ens han aclarit moltes coses.

Què li sembla el final amb Beixalís i Arcalís?

Beixalís pot ser un punt important per eliminar corredors i aïllar els líders, mentre que Arcalís pot ser determinant per guanyar segons o recuperar-los. Segur que veurem un gran espectacle.

L’etapa es decidirà en aquest tram final?

El recorregut és molt perillós amb un port llarg com el de la Bonaigua només començar que pot fer molt mal i és propici pera les escapades.

Com recorda l’ambient a les carreteres andorranes?

L’ambient a Andorra sempre ha estat més fred que en altres indrets, com quan la cursa s’apropa a Espanya i sobretot al País Basc. Aquest any hi ha el Purito molt amunt i molts corredors amb vincles al país que segur que farà que la gent s’animi.

tracking