Promoció turística

Tot esperant 'Le Tour'

Diumenge és el dia marcat, els ciclistes del Tour de França arribaran a Andorra i es començaran a jugar la victòria a les rampes d’Arcalís. S’esperen milers d’espectadors als vorals. Els més matiners ja han aparcat les autocaravanes per estar a primera fila.

Les primeres caravanes amb seguidors de la volta ciclista ja s'han instal·lat als vorals de la carretera d'Arcalís.
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

stà previst que els primers ciclistes del Tour de França comencin a pujar les rampes d’Arcalís pocs minuts abans de les cinc de la tarda de diumenge. Cinc dies abans una trentena d’autocaravanes ja es trobaven estacionades als vorals amb les millors vistes de la carretera que el 10 de juliol rebrà milers de visitants per seguir el final d’una etapa que si més no començarà a decidir qui no guanyarà La Grande Boucle. Avui arribarà el gros de caravanistes i els que vinguin demà potser ja faran tard. “Si vols agafar un bon lloc o només un lloc has de venir tres o quatre dies abans. Si no, potser ni et deixen entrar a la carretera”, va explicar ahir Alex Arkauz, un veí de la localitat alabesa d’Aguarain, mentre intentava amb els seus companys de quadrilla aconseguir senyal de TDT per poder veure la televisió. Ell fa gairebé 20 anys que segueix el Tour i té molt ben organitzada l’estada a Andorra. “Durant el dia fem ruta amb la bici. I a la nit, pa, formatge Idiazabal, carn i vi de Rioja”, assenyala. “Crec que no podrem veure el futbol”, crida Mikel Aracema, un altre dels membres de la quadrilla, fart de moure la petita antena portàtil. “Cap problema”, li diu Arkauz, i li recorda que s’han fet amics d’una parella francesa aparcada davant seu. “Tenen satèl·lit”, explica, mentre recorda una anècdota de fa un munt d’anys quan un espectador va tirar a terra Lance Armstrong en plena pujada a un port i “més de 20 persones vam irrompre dins d’una caravana que tenia televisió per veure què estava passant”.

Majoritàriament francesos, els caravanistes treballaven ahir per dotar de comoditats la que serà la seva llar els propers dies. Instal·lació de parabòliques i distribució del menjar. Pa, embotits, carn, refrescos, pastís, vi i cervesa. Molta cervesa. Molt bona part són jubilats i hauran de resistir al seu espai. Saben que si mouen la caravana per anar a algun lloc quan hi tornin hi haurà nous inquilins.

Ho sap un altre grup d’incondicionals del Tour vingut del País Basc. “Fa més de quaranta anys que seguim el Tour. Des que anàvem amb el 600”, explica Koro Aizpurra. “Sempre anem als Pirineus. No tinc paraules per descriure l’ambient que es viu en una etapa així”, hi afegeix. “I a animar molt els ciclistes bascos”, indica la seva companya Josune Aramburu.

Català, de Sabadell, Josep Renalies animarà Joaquim Rodríguez. “He parlat amb un policia i m’ha dit que no hi haurà cap problema per fer pintades a les carreteres. Escriuré: ‘Visca Andorra, visca Catalunya i visca el Purito’”, explica. També és un incondicional de la cursa ciclista més gran del món. Ho fa regularment des de fa 15 anys i elogia el recorregut per Andor­ra. “Aquest final d’etapa està molt ben trobat. Des d’aquí veus molta carretera”, assenyala, mentre rumia si el seu viatge al Tour tindrà un segon episodi. “M’agradaria anar al Mont Ventoux. Però em faig gran i al final les etapes es veuen molt millor des de la televisió a casa”, diu.

També català, en aquest cas de Salt, Manel Pont ha dedicat part de la seva vida a organitzar curses ciclistes i ara ja jubilat destina uns dies de juliol a seguir la cursa. “Estem aquí des de dilluns. Fem excursions per la muntanya, parlem amb la gent, fem amics. Per a mi, viure l’ambient tots aquests dies és molt millor que la pròpia cursa”, assenyala. Diu que aquests dies “vivim com ermitans” i posa un però a l’organització. “Trobo a faltar un servei d’autocars per baixar i pujar al poble. Als que no ens podem moure amb bici ens aniria bé i al poble podrien fer negoci”, hi afegeix tot esperant el Tour.

LA POLICIA CONTROLA ELS VISITANTS I ORGANITZA LES AUTOCARAVANES

La policia està fent aquests dies una vigilància discreta de la carretera d’Arcalís. Hi ha patrulles a la zona de meta a la Coma i també pugen i baixen la carretera tant per controlar els ocupants de les caravanes com per organitzar el seu estacionament. Segons van explicar alguns dels caravanistes, els agents els havien demanat el nom i la documentació de tots els que estaven aparcats per motius de seguretat. Una mesura que els interpel·lats van veure amb bons ulls. Igualment, per facilitar l’evacuació de la carretera un cop finalitzi l’etapa, van convidar tots els conductors a estacionar les autocaravanes en bateria i amb el morro mirant cap a la carretera.

Quant a la carretera, el darrer quilòmetre fins arribar a la Coma, on estarà situada la línia d’arribada, ja té les tanques instal·lades per evitar que s’hi col·loquin seguidors.

Tot esperant 'Le Tour'

tracking