Reunió de cònsols

Els comuns estudien reclamar pels deutes que han prescrit a la Batllia

Els cònsols es reuniran amb la presidència de batlles per conèixer el volum d’expedients caducats i decidir si recorren contra el Govern

Els comuns estudien reclamar pels deutes que han prescrit a la BatlliaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els cònsols de les set parròquies estudien la possibilitat de reclamar davant la justícia per tots els expedients que han prescrit a la Batllia i, d’aquesta manera, poder recuperar els diners. Segons va explicar la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, que ahir va actuar de portaveu de la reunió de cònsols, una representació comunal (Andorra la Vella, Escaldes i Encamp) ha demanat una reunió amb la presidència de batlles per poder conèixer al detall el nombre d’expedients que han prescrit. Si el volum de diners que han perdut a conseqüència del retard en la tramitació que ha provocat la caducitat dels expedients és prou important, la voluntat dels cònsols és poder negociar una compen­sació.

“No és culpa nostra, nosaltres vam presentar els expedients dins dels terminis”, va assegurar Marín. Així, va indicar que “farem la reunió i exposarem la situació”. I si no hi ha acord, no descarten arribar a presentar una reclamació judicial contra el Govern ja que consideren que n’és “el màxim responsable”. Amb tot, van reiterar que la primera voluntat és arribar a una entesa i evitar el plet. Cal recordar que ara els comuns poden dur a terme les execucions directament i per això la Batllia els ha fet arribar tots aquells expedients pendents que encara no havia començat a tramitar. D’altra banda, pel que fa a tots els documents que ja estan en curs, se’ls ha quedat la Batllia.

Cens

A la trobada dels mandataris par­roquials feta ahir a Escaldes, la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, com a presidenta de la comissió del cens va aprofitar per informar de les mesures que s’han proposat per poder treballar “de manera més àgil” i aconseguir un cens real a curt termini. Segons va detallar Marín, un dels principals problemes amb què topen és l’existència de números de cens doblats. En aquest cas, va explicar que el ministeri d’Interior contractarà dues persones per “fer neteja” després que els comuns els facin arribar tots aquells números duplicats. Els cònsols també volen que només el registre civil i el servei d’Immigració tinguin potestat per crear números censals, ja que creuen que serà la millor manera per evitar la duplicitat.

D’altra banda, també es demanarà a la CASS que així que rebi un certificat de defunció de persones que han marxat del país sense tramitar la baixa, els avisi. Un altre problema són les altes i les baixes en els canvis de domicili entre parròquies. “En comptes de fer primer la baixa i després l’alta, intentarem que s’hagi de fer primer l’alta i així els obligues què et portin la baixa”, va exposar la mandatària escaldenca. Precisament i gràcies a la Llei de col·laboració entre l’administració central i els comuns, Marín es va mostrar convençuda que “simplificarà l’intercanvi d’informació”, si bé no es preveu la possibilitat de fer altes i baixes automàticament.

Pel que fa als terminis, va assegurar que no podia donar una data perquè malgrat que hi ha la voluntat d’aclarir el cens, alguns aspectes, com els números duplicats, “comporten molta feina”.

OBRES COSTOSES AL COLL D'ORDINO

El cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, va explicar que les obres que la corporació hauria de dur a terme per tal d’arreglar completament la carretera del coll d’Ordino representen un cost important que veu difícil poder assumir a curt termini. Mandicó va explicar que no n’han parlat amb el comú d’Ordino però que en el seu cas tenen un estudi fet que detalla les actuacions per fer segura la munta-nya i evitar esllavissades i “el cost és molt important”. De fet, va indicar que una sola part costaria uns 2,5 milions, recordant que la seva part sempre està oberta i que és a Ordino on hi ha més problemes.

tracking