TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Reportatge

Dia de recompenses

Després d’un mes d’esforços mentals i físics, la part dels 2.000 musulmans que hi ha al país i que ha fet el ramadà celebra avui la festa de rompre el dejuni. Un dia per pregar i estar envoltats de família i amics al voltant d’una bona taula.

Dia de recompensesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una bona part dels 2.000 musulmans que hi ha al Principat finalitzen avui el dejuni del mes de ramadà –amb l’excepció de nens, dones embarassades o en període de lactància, ancians i gent delicada de salut–. Ho faran amb la festa de rompre el dejuni, anomenada Id al-Fitr, que és “un dels dies més importants” del calendari àrab, segons destaca Mezian al-Massaoudi, vocal de la junta del Centre Cultural Islàmic. Un dia en què “després de passar tot el mes amb fatiga, sense menjar res, ve una celebració”, hi afegeix, tot manifestant que l’esforç realitzat durant tants dies –també en el son, perquè es dorm una mitjana de tres o quatre hores– “es recompensa amb una festa”.

La festivitat, que marca el final del dejuni, començarà avui a primera hora del matí amb una pregària especial a la mesquita en la qual s’espera que hi participi més gent que la que ho ha fet durant el darrer mes –aproximadament un centenar de persones cada dia–, ja que els musulmans que poden s’agafen festa i aprofiten per passar la diada amb la família i els amics al voltant d’una bona taula. “Hi ha molta gent que deixarà de treballar i n’hi ha molta que no podrà perquè és obligat”, expressa al-Massaoudi. A més de l’oració, a la festa d’avui un andorrà expert en ciències de l’educació en el món de la teologia musulmana realitzarà una xerrada.

Fer el ramadà és el tercer dels cinc pilars de l’islam, i els religiosos ho aprofiten per fer actes de fe i caritat en què ajuden persones que ho necessiten. També ho fan els que per motius de salut no poden fer el dejuni –el període sense ingerir res s’allarga durant 17 hores i mitja–. “Només fas el ramadà si el cos i l’ànim estan bé”, recalca Cherkaoui, el qual posa de manifest que “és un mes espiritual” que serveix d’“examen” al musulmà a l’hora de mantenir una actitud recta i exemplar durant tot l’any. “És un mes d’entrenament per recordar que durant tot l’any has de tenir la mateixa actitud i fe i has de pensar en els necessitats”, afirma.

Els dos representants coincideixen a destacar que el ramadà d’enguany ha estat agradable perquè no ha fet una calor excessiva. “En general la gent ho ha passat bé perquè el temps ha acompanyat. Que no hagi fet calor ho agraïm. Ha estat un mes rodó”, declara Cherkayoui.

tracking