Tribunals

Procés penal contra un advocat per fer una foto als Pujol a la Batllia

La imatge de Jordi i Oleguer Pujol Ferrusola va ser captada a la segona planta de l’edifici jurídic quan esperaven per declarar davant la batlle

Procés penal contra un advocat per fer una foto als Pujol a la Batllia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cinc dels fills de Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, van declarar el matí del 24 de setembre del 2014 davant de Canòlic Mingorance en el marc de la demanda per vulneració de secret bancari presentada contra persona desconeguda. La demanda estava relacionada amb la filtració de les dades dels seus comptes corrents a Banca Privada d’Andor­ra. Els sis membres de la família Pujol que van declarar van ser Marta Ferrusola i Jordi, Pere, Oleguer, Marta i Mireia Pujol Ferrussola. La batlle els va citar per escoltar les seves versions i recollir més informació encarada a descobrir com i qui va ser que fessin públics els comptes de la família Pujol Ferrusola lligats, segons va explicar l’expresident Jordi Pujol, a una herència de l’avi Florenci Pujol.

La batlle va anar escoltant individualment cadascun dels denunciants. Marta Ferrusola i tres dels fills van anar sortint amagats en cotxe de la Batllia. Els dos últims a declarar eren Jordi Pujol Ferrusola i el seu germà Oleguer. Mentre esperaven que els prenguessin declaració estaven conversant amb gent de la seva confiança en un dels bancs de la segona planta de la Batllia. Va ser en aquest moment quan els van fer una fotografia. Aquesta imatge va ser publicada al diari El Mundo i, segons fonts properes al cas, es podrien haver pagat uns tres mil euros a canvi de la instantània. El fet que sortís la fotografia publicada, tenint en compte que estaven en un lloc vetat als fotògrafs, va provocar indignació per part de la família. La Batllia va investigar com s’havien produït els fets. Les imatges gravades per la càmera del passadís de la segona planta mostraven, segons van confirmar diverses fonts relacionades amb el cas, que es tractava d’una fotografia realitzada amb el mòbil per un dels advocats andor­rans que en aquell moment es trobaven a la segona planta per un afer que no tenia res a veure amb el cas Pujol.

El descobriment de qui havia pres la imatge va ser molt ràpid, però l’afer va quedar aturat durant un any per motius desconeguts. Fonts jurídiques van incidir que va ser la fiscalia qui va insistir que calia prendre mesures perquè estava en joc la credibilitat de la privacitat dins del sistema judicial andorrà. Per aquest motiu, s’han activat les diligències penals contra l’advocat autor de la fotografia, encara que no es té clar si simplement va prendre la imatge amb el mòbil i va ser algú altre (a qui ell li va passar) qui la va filtrar a la premsa espanyola, o si tant la captura de la imatge com la filtració als mitjans corresponen al mateix advocat.

Tot i que encara no ha transcendit, les imputacions que es podrien fer contra l’advocat passen per un presumpte delicte de vulneració del dret a la intimitat (en tractar-se la Batllia d’un lloc privat), la captació il·legal d’imatges i l’actuació amb prevalença per haver-se aprofitat de la condició professional per fer la foto­grafia.

UN TESTIMONI DEMANA LA NUL·LITAT DE LA DECLARACIÓ AL TC

Un dels quatre testimonis que van ser interrogats a Andorra pel jutge José de la Mata ha presentat un recurs d’empara al Constitucional demanant la nul·litat de les declaracions. El motiu fonamental de la petició és la consideració que es va produir una vulneració a un procés degut i al dret a la defensa. El jutge De la Mata va demanar a la tercera comissió rogatòria sobre els Pujol que, a més d’informació bancària i societària, es prengués declaració a quatre testimonis. Com que el cas estava fixat per De la Mata sota secret de sumari se’ls va convocar sense saber a què anaven a la Batllia. Els testimonis, segons fonts properes al cas, van tenir la sensació que De la Mata els havia cridat per intentar aconseguir dades o proves contra l’expresident Jordi Pujol i Marta Ferrusola. Avalant aquesta teoria s’apunta en el recurs que el secret de sumari es va aixecar només hores després que el jutge espanyol prenés declaració al matrimoni Pujol. I en aquesta línia s’incideix en la utilització política que s’està fent a Espanya d’aquest cas, instant que la Justícia andorrana no participi en aquesta dinàmica sustentada pel conflicte sobiranista a Catalunya. En el recurs es fa esment que la major part de les preguntes estaven relacionades amb el matrimoni quan les comissions rogatòries estan especialment centrades en els fills.

D’altra banda, també s’està pendent del recurs presentat per la defensa de la família Pujol contra l’enviament de les dades de la comissió rogatòria on estaven incloses les declaracions dels testimonis. I De la Mata ja ha enviat una nova petició, sota secret de sumari.

tracking