TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Parapúbliques

Discrepàncies per la gestió de les reserves

PS i Ld’A creuen que potser cal un replantejament, mentre que DA i SDP criden a la prudència

Discrepàncies per la gestió de les reservesXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’avís del president del fons de reserva de jubilació de la CASS, Josep Delgado, d’un possible replantejament de la política d’inversió de la parapública ha generat discrepàncies als grups parlamentaris del Consell General. Demòcrates per Andorra (DA) i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) fan una crida a la prudència mentre que Liberals d’Andor­ra (Ld’A) i el Partit Socialdemòcrata (PS) no tanquen la porta que sigui necessari un canvi en les polítiques d’inversió.

En aquests moments, el 60,7% del fons s’està invertint en productes de renda fixa, dels quals s’està obtenint un rendiment negatiu. Amb els de renda variable és una loteria. Això fa que s’hagi tancat el primer trimestre amb un patrimoni de 1.088,5 milions d’euros amb una rendibilitat negativa de l’1,10%. La consellera general del grup parlamentari demòcrata Meritxell Mateu creu que és aviat “per atabalar-se”. Insisteix en el fet que “els mecanismes per a la gestió s’han de mirar sempre a mitjà termini, així que cal ser prudents i no prendre cap decisió amb el cap calent”. Comparteix visió la consellera d’SDP Sílvia Bonet, que apel·la a ser “pacient, mirar-ho amb temps i analitzar-ho bé, sense prendre decisions precipitades. No cal ser catastrofistes”.

Per contra, des del grup parlamentari liberal Carine Montaner opina que “cal trobar la millor fórmula d’inversió, sempre. Un dels secrets de fer sostenible el sistema rau en una política d’inversions eficaç tot i minimitzar riscos, en tot moment. No es pot jugar amb els diners de la jubilació dels cotitzants”. Per la seva part, des del PS el conseller general Gerard Alís assenyala que “si la mateixa CASS considera que l’actual inversió s’ha de canviar s’haurà d’actuar i plantejar una solució”.

El que sí que comparteixen des dels quatre partits és que la inestabilitat generada pels efectes del Brexit era previsible. Segons la parapública, la rendibilitat del fons va caure fins a un 2,1%, situant-se després en un -1,1%. “Cal esperar a veure què passa amb la lliura, confiar que s’estabilitzarà”, comenta la demòcrata.

El PS no descarta canvis normatius, en cas que la CASS, que és qui ho ha suggerit, ho consideri oportú per tal de canviar el funcionament del fons. SDP, en canvi, creu que l’actual llei “ja dóna marge. Si cal buscar nous productes de confiança la CASS, teòricament, compta amb experts preparats per fer-ho”, diu Bonet, tot afegint que “la legislació vigent es va pensar molt i parlar de canvi em sembla precipitat”. Des de Liberals, en canvi, creuen que “cal reflexionar-ho bé”, mentre que des del grup parlamentari demòcrata apunten que és aviat per plantejar-s’ho.

EL PS, PENDENT ENCARA DELS NÚMEROS

Des del PS, el conseller general Gerard Alís no va voler entrar a analitzar els números del fons de reserva de jubilació tot remarcant que encara estan pendents de rebre resposta a les demandes d’informació que van fer, l’abril passat, sobre els productes en què es troben invertits els diners provinents de les cotitzacions de la branca de jubilació. Ho van fer després que la parapública no els respongués, al gener, sobre les pèrdues sofertes en les inversions del fons de reserva de jubilació i els productes que les van causar al llarg del segon i tercer trimestre del 2015. En total, són 25 demandes d’informació pendents. “No podem analitzar si el rendiment negatiu és realment efecte del mercat, del Brexit o hi ha alguna cosa més”, lamenta el conseller general.

tracking