Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Noves teconologies

Els 'hackers' ataquen per segon cop

L’agressió va venir d’un miler ordinadors d’una desena de països que van col·lapsar el servei. En el d’ahir es va doblar el tràfic normal d’Andorra
La companyia tecnològica explica que s'han activat mesures especials de seguretat davant dels atacs.

Un nou atac pirata deixa 1.000 usuaris sense Internet 90 minuts

La companyia tecnològica explica que s'han activat mesures especials de seguretat davant dels atacs.

Xavier Pujol
Actualitzada 30/06/2016 a les 18:38
Andorra va viure per segon dia consecutiu un atac de hackers. El primer va ser dimarts a la tarda, va afectar unes 1.500 persones i va durar una mitja hora, mentre que ahir els problemes tècnics van començar pels volts de les onze del matí, es van allargar prop de noranta minuts i van perjudicar uns mil abonats, va explicar Jordi Nadal, director general d’Andorra Telecom. En aquest sentit, va explicar que aquestes agressions de pirateria van “degradar” el servei i això va comportar que els usuaris tinguessin dificultats per navegar per Internet des dels ordinadors i els dispositius mòbils.
“Són atacs excepcionals”, va ressaltar Nadal. En aquesta línia, va detallar que la companyia de telecomunicacions cada dia rep milers d’atacs que controla, però el que va passar aquests dos dies “no són atacs rutinaris”.
En concret, els dos atacs es van perpetrar de la mateixa manera: es va entrar des d’un miler d’ordinadors d’una desena de països de tot el món amb quatre IP diferents, dues dimarts i dues dimecres. D’aquesta manera, s’incrementa el nombre de peticions en aquestes webs i, finalment, el que s’aconsegueix és “bloquejar els servidors del país”, va indicar Nadal. “Hi ha tantes peticions de hackers, que les de veritat, les dels clients, no poden ser ateses”, va aclarir Nadal.

Incrementar el volum de tràfic
Nadal va relatar que el tràfic normal al país és d’entre 6 o 7 gigabytes per segon i en els pics més alts pot arribar a 8,5. En l’atac de dimarts, el tràfic normal es va incrementar 3,2 gigabytes, que és com si hagués pujat un 33% la població andorrana que es connecta a Internet. En el cas d’ahir, l’atac va doblar el de dimarts, ja que va ser de 6,7 gigabytes per segon. En aquell moment el tràfic era d’uns 6 gigabytes per segon, per la qual cosa l’atac va doblar el nombre de gent que hi havia connectada. Quan s’envia un volum de gigabytes superior al que és normal, va precisar Nadal, el que aconsegueixen els pirates és ocupar “les autopistes d’entrada del país”, situació que provoca que els usuaris que les volen utilitzar “es vegin perjudicats perquè hi ha un volum de tràfic maliciós.”
Aquests atacs van obligar a posar en marxa per primer cop els escuts de seguretat, adquirits fa un any i mig. Andorra Telecom ha pres mesures de seguretat especials per prevenir altres atacs, que han requerit la col·laboració d’empreses i partners estrangers. Una de les mesures és identificar d’on provenen les adreces que ataquen i parlar amb els servidors dels seus països perquè no puguin accedir a les IP andorranes, va ressaltar. A més es va posar en coneixement de la policia.
Activar aquestes mesures especials no ha tingut cap cost, sinó que amb les inversions fetes fins ara en matèria de seguretat han estat suficients. El 2015, la companyia va invertir 800.000 euros en seguretat, mentre que fa un any i mig va adquirir uns escuts de seguretat pels quals paga 150.000 euros anuals. “Si no haguéssim tingut les inversions que hem fet en seguretat el panorama podria haver estat bastant negre i no podríem haver reconduït la situació”, va assegurar Nadal.
D’altra banda, va dir que desconeix per què els pirates informàtics ataquen Andorra i no va descartar que pugui ser víctima d’altres agressions. “Aquests hackers són com terroristes i no sé la capacitat ni la voluntat que tenen per fer mal”, va concloure.
De la mateixa manera es va expressar el ministre portaveu, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al consell de ministres. “És una realitat de les noves TIC, una nova forma de terrorisme que s’ha de combatre”, va indicar Cinca. Va subratllar que s’ha posat un “pla per estar alerta” i poder actuar “amb immediatesa”.
Andorra Telecom va descartar compensar els usuaris per les agressions realitzades pels pirates informàtics, ja que considera que no es va tallar el servei, perquè només hi havia problemes per navegar.
Etiquetes
  • #8 Alvaro
    (01/07/16 01:32)

    Aquest atac és un simple cas de chantage per denegació de servei, no em sembla gens impressionant un atac de 90 minuts amb un consum d'ample de banda de 6Gbps, quan qualsevol nen de 10 anys (script kiddies) pot contractar per menys de 100$ aquest servei en multiples paginas disponibles en internet. La practica habitual és atacar un parell de vegades per ficar por i després demanar un pagament concorde a la grandària de l'empresa atacada a canvi de parar de fer-ho. Jo tinc diversos clients que han sofert aquest tipus d'atacs. El més important és mai cedir al xantatge i preparar-se per contenir-ho la proxima vegada. El cost aproximat del servei de radware per a aquest cas en particular ronda els 40 mil euros a l'any. El problema és que hi ha mes d'una entitat financera en el pais, algú endevina qui serà el següent?

    Respondre
  • #7 Alvaro
    (01/07/16 01:32)

    Semblem nous, en aquest cas l'explicació per part del senyor Nadal em sembla bastant pobre encara que la responsabilitat de protegir-se de l'atac recau sobre un client d'Andorra Telecom, i les mesures de mitigació posat que no hi ha ningun "escut com a tal" per evitar atacs de denegació de servei a nivell del proveïdor d'internet, deberian de passar per desconnectar la IP o IPS atacades (null route) de la xarxa per evitar afectar a la resta d'usuaris. El cost de mitigar atacs d'aquesta grandària no pot ser assumit per l'operador, sinó que ha de ser responsabilitat de cada client i d'acord amb el tipus de serveis que allotja. Pel meu és responsabilitat del client protegir els seus servidors contra aquest tipus d'atacs, el proveïdor de la solucion tant Física com Cloud es diu RADWARE per si algú camina àdhuc perdut i l'hi vol mirar.

    Respondre
  • #6 Presa de pel
    (30/06/16 14:12)

    Quina manera d'amagar els problemes tècnics.....

    Respondre
  • #5 ip
    (30/06/16 12:04)

    Quines IP estan atacant? quina mena de servidors son? ataquen els routers de STA o usuaris finals? No estan donant cap informació aquesta gent de STA!

    Respondre
  • #4 calcuta
    (30/06/16 11:54)

  • #3 lluis
    (30/06/16 11:36)

    S´ha de pensar que quan un grup de hackers ataca uns servidors es perque pensen que hi ha poques defenses. Andorra Telecom haurá de gastar milers d´euros en nous sistemes d´antivirus i la contratació dé empreses externes de seguretat informàtica. Toca gastar! Mentrestant serem els clients cautius els que pagaren la mala gestió d´aquesta companyia i de la seva directiva.

    Respondre
  • #2 Gil
    (30/06/16 10:02)

    Vivim realment en un món de gent dolenta. La cultura, la gentil.lesa, la serviabilitat així com molts valors del passat han desaparegut. A mí que m´agrada molt la sociologia, no entenc el que està passant al meu entorn. Perquè hi ha tanta violencia en tot els  ámbits ? És trist i em fa molta pena ! Estic observant una societat de gent egoïsta, malalta sense cap futur. Molt trist tot aixó. I la felicitat en tot aixó ?

    Respondre
  • #1 anonimouse
    (30/06/16 09:00)

    Anomimois esta en guerra contra Andorra... 

    Respondre
8
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477